Клінічна лікарня імені Князя Лева протиправно витратить понад півмільйона на ліки без тендеру

01 Вересня 2020

фото умовне, автор: Sergii Petruk , джерело: sciencenews.org

Львівська 1-а міська клінічна лікарня імені Князя Лева 27 серпня підписала договір із ТОВ «Бадм-Б» на постачання фармацевтичної продукції з порушенням законодавства.

Ліків на 871,5 тис. грн замовили за спеціальною спрощеною процедурою для подолання пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19), вказано на Prozorro. Така спрощена процедура передбачає закупівлі за прямими договорами. Проте не всі із замовлених лікарнею препаратів є в переліку відповідної постанови Кабміну, яка визначає, що можна купувати без конкурсу.

Наприклад, замовили Цефотрин (міжнародна непатентована назва: Cefepime) на майже 290 тис. грн, Левоцин-Н (мнн: Levofloxacin) – понад 202 тис. грн, Левофлоксацин (мнн: Levofloxacin) – майже 81 тис. грн – всі ці препарати відсутні в постанові, а тому лікарня мала б провести конкурсні закупівлі для їх придбання. Немає в постанові Кабміну і Іміфорсу (мнн: Imipenem and cilastatin), якого замовили на 45 тис. грн, а також Зацефу (мнн: Ceftazidime) – 20 тис. грн.

Серед багатьох лікарень в області саме Львівська 1-а міська клінічна лікарня імені Князя Лева найчастіше порушує правила закупівель за спеціальною спрощеною процедурою звітування для подолання пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19). Наприклад, у липні ми двічі фіксували закупівлі ліків за цією процедурою, хоча вони відсутні в постанові Кабміну.

Дніпропетровське ТОВ «Бадм-Б» належить Олександру Дитятковському і Олександру Суходольському, цьогоріч компанія отримала замовлень на понад 800 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці British Embassy Kyiv в рамках проєкту з протидії порушенням в державних закупівлях під час пандемії COVID-19 у Західній Україні.  Погляди, висновки, рекомендації, висловлені в цій публікації, належать журналістам «Наші гроші. Львів» і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.