Забудовник «поновив» містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхівки в районі Під Голоском

29 Липня 2020

Фото: Львівська міська рада

Львівський окружний адміністративний суд зупинив дію рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про скасування містобудівних умов та обмежень ТОВ «МС-МК 8». Йдеться про будівництво багатоповерхівки на вул. Малоголосківській, 12Б в районі Під Голоском.

У такий спосіб суд підтримав забезпечення позову забудовника до з’ясування законності такого рішення виконавчого комітету. Він зазначив, що скасування містобудівних умов та обмежень вплине на права та інтереси покупців та збільшить ризики для «МС-МК 8». При цьому, зауважив суддя, таке забезпечення позову не вирішує автоматично спору між забудовником та Львівською міською радою.

На початку червня виконавчий комітет Львівської міської ради скасував фірмі «МС-МК 8» містобудівні умови та обмеження (далі – МУО) на будівництво багатоповерхівки в районі Під Голоском через порушення.

Тоді заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач зазначив, що МУО видали на 60% забудови земельної ділянки, однак забудовник фактично зайняв 90% території – замість підземного парку він збудував наземний. Окрім того, частина ділянки, якою користується забудовник, є міською землею. Тут проходять червоні лінії, планується магістраль, а інвестор використовує її під заїзд. За словами Любомира Зубача, суміжну ділянку, попри зауваження управління земельних ресурсів, додатково передали компанії з ініціативи депутата Львівської міської ради Любомира Босаневича.

Компанія «МС-МК 8» отримала містобудівні умови та обмеження у вересні 2018 року. Згідно з документом, висота будівлі повинна становити 33,70 метрів, однак на момент скасування МУО було зведено лише три поверхи.

Власником компанії «МС-МК 8» є Андрій Мазур. Він протягом 2016-2019 років був директором компанії «МС Імперіал». Це підприємство побудувало житловий комплекс «Хмельницький парк» на самовільно захопленій ділянці (вул. Богдана Хмельницького, 230а). У 2017 році суд дозволив Львівській міській раді та забудовнику укласти мирову угоду та узаконити будівництво. Згідно з нею, компанія зобов’язалася передати міській раді 39 квартир.

Ще одна фірма Андрія Мазура – ТОВ «Імперіал Град» − також будує в районі Під Голоском. Відповідні МУО фірма отримала у серпні 2018 року на основі детального плану території, яким міська рада змінила садибну зону на територію багатоповерхівок.

Проти такої зміни виступили мешканці цього району ОСББ «Малоголосківська 8д», які подали в суд на виконавчий комітет. У жовтні 2019 року Восьмий апеляційний адміністративний суд скасував цей детальний план. Наразі він є нечинним, однак міська рада планує виграти цю справу. Також мешканці намагалися скасувати містобудівні умови та обмеження «Імперіал Град», однак безуспішно.

Нагадаємо, район Під Голоском належить до найбільш проблемних районів Львова, детальніше про це – в нашому тексті «Район з голосом». Саме тут виконавчий комітет Львівської міської ради протягом семи років видавав МУО на будівництво багатоповерхівок попри відсутність будь-якої інфраструктури. Після численних протестів мешканців лише в кінці травня цього року виконком запровадив мораторій на будівництво в цьому районі.