Після скасування тендеру Закарпатський центр цивільного захисту придбає респіратори в 4 рази дешевше

28 Травня 2020

Фото умовне. Джерело: wellnessnova.com

Закарпатський обласний центр цивільного захисту Закарпатської облради уклав договір з приватною підприємицею Наталею Киян на закупівлю респіраторів загальною вартістю 630 тис. грн. Про це стало відомо з порталу публічних закупівель Prozorro.

За договором придбають 9 тисяч респіраторів із класом захисту FFP3, а їх ціна становитиме 70 грн за штуку.

Нагадаємо, що центр цивільного захисту вже намагався придбати засоби індивідуального захисту й ще у квітні уклав договір із ТОВ «Мед лайн груп» на 4,2 млн грн.

Центр збирався придбати 19 тисяч респіраторів. Із них 10 тисяч респіраторів із класом захисту FFP2 по 150 грн/шт. А ще 9 тис. одиниць – із класом захисту FFP3, як у вищезгаданій закупівлі. Однак їх ціна становила б 300 грн за штуку, що більш ніж в 4 рази дорожче.

Одразу після підписання договору на сайті «Наші гроші. Львів» з’явилась публікація про те, що такі ціни є значно вищими, ніж ринкові, а юристи проєкту «Тисни» (Bihus.Info) оперативно звернулись до замовника.

Центр цивільного захисту надіслав юристам відповідь, у якій зазначив, що у зв’язку з епідемією існує дефіцит захисних засобів і цим становищем зловживають деякі постачальники, спекулюють на їх вартості. Також у листі сказали,  що переглянуть умови та вартість засобів захисту, які планують придбати, а тому скасовують договір із ТОВ «Мед Лайн Груп».

За попереднім тендером на респіратори класу FFP3 планували витратити 2,7 млн грн, що на 2,1 млн грн більше, ніж у новій закупівлі.

За новим контрактом респіратори повинні доставити не пізніше кінця серпня 2020 року. Наталя Киян прописана в Ужгороді, а підприємицею зареєстрована з 2018 року. Це перший контракт підписаний підприємицею з держустановою.

Підготували за підтримки МФ Відродження