«Черговий готель на готелі»

У Львові обговорили плани Григорія Козловського збудувати готель на вулиці Дорошенка
04 Жовтня 2019

Фото зустрічі з фейсбук-сторінки Андрія Москаленка

Вчора, 3 жовтня, в приміщенні Львівського туристичного офісу відбулося перше обговорення будівництва готелю на вул. Дорошенка, 2. Редакція “Наші гроші. Львів” підготувала основні тези з цієї зустрічі.

Нагадаємо, що минулого тижня виконавчий комітет обговорював на засіданні проект містобудівних умов та обмежень на будівництво готелю з торговими приміщеннями та конференц-залом. Дозвіл мали отримати наближені до депутата Львівської міської ради, власника «Гранд Готелю» Григорія Козловського львів’янки Леся Данчевська та Софія Максимець.

Однак тоді виконком переніс розгляд містобудівних умов, оскільки міському голові  Львова Андрію Садовому не сподобався вигляд майбутньої будівлі. При цьому члени виконкому приділили мінімум уваги тому, що забудова порушує містобудівне законодавство.

Територія майбутнього готелю розташована в Галицькому районі, де будівництво не регулюється планом зонування. В такому випадку містобудівні умови повинні видати на основі детального плану території, якого немає.

Про це  «Наші гроші. Львів» написали в тексті «ГРАНДіозний план Козловського».Також ми повідомили, що земельну ділянку для будівництва цього готелю депутати Львівської міської ради віддали наближеним до Григорія Козловського людям безкоштовно для обслуговування багатоквартирного будинку. Після переходу ділянки у приватну власніть її призначення було змінене на «будівництво та обслуговування будівель торгівлі».

***

Зустріч розпочалася з вступних слів заступника мера з питань розвитку, члена виконкому Андрія Москаленка, який сказав, що тема майбутнього будівництва на Дорошенка має «суспільний резонанс».

«Ми розуміємо, що точно ця територія має мати образ центру міста. Питання, яким він має бути і що в ньому має бути», – сказав Москаленко.

Після цього майбутнє будівництво представив його співавтор, архітектор Андрій Ігнатюк, який розповів, що їхнім завданням було «опираючись на історико-архітектурне обгрунтування та містобудівні дані посадити параметрально цей об’єкт».

Згідно з презентацією, майбутній готель матиме 7 поверхів, а згідно з проектом містобудівних умов та обмежень − 22 метри. Таку висоту архітектор аргументував історико-містобудівним обгрунтуванням, виданим в 2013 році.

Сам вхід до готелю буде з проспекту Свободи, а обслуговувати його будуть з “Гранд готелю”. Ані підземного паркінгу, ані зупинок для відвідувачів на Дорошенка не передбачено. Громадську зупинку на вул. Дорошенка, 2 залишать. На першому та другому поверсі планують зробити комерційні приміщення.

Це вже не перша спроба відновити зруйнований під час Другої світової війни будинок на вул. Дорошенка, 2. За словами очільниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко-Швець, проект торгово-офісного центру розробили ще в 2009 році. Однак тоді будівництво реалізувати не вдалося.

Проект торгово-офісного центру, зробленого в 2009 році

 “Цю ділянку можна було б продати”

Найбільш емоційним був виступ депутата Львівської міської ради від УГП, члена комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Тараса Чолія. Нагадаємо, що саме представники УГП активно виступали проти передачі земель Григорію Козловському весною цього року.

«Я так розумію, що наша зустріч покликана легітимізувати завтрашнє рішення виконкому», – одразу сказав Чолій (виконком так і не відбувся – ред.).

Він заявив, що ділянку на вул. Дорошенка, 2 вкрали завдяки міським депутатам.

«Депутати видали комунальну землю під фіктивне ОСББ, в якому навіть ніхто не жив. Цю ділянку можна було б продати, адже вона коштує близько 6 млн грн», − зазначив Чолій.

«Тут говорили про те, що в місті бракує вільного простору для всіх мешканців, – продовжив він. – Також говорили, що якби ця земля була міська, а вона була міська, то краще було б зробити там простір для людей, а не будувати черговий готель на готелі. Я хотів би бачити там дерева, місце для відпочинку».

Розкритикував проект також й в.о директора ЛКП «Археологічно-архітектурна служба Львова» Володимир Довжинський. Він зазначив, що 22 метри висоти майбутнього готелю є неправомірними.

«Згідно з історико-архітектурним опорним планом, який ще не затверджений, в центрі такої висоти не може бути. Максимум − 17 метрів залежно від зони», − пояснив Довжинський.

Як ми згадували вище, відповідну висоту забудовник аргументує історико-містобудівним обгрунтуванням, погодженим в 2013 році. Однак, за словами Довжинського, посилатися на такий документ немає сенсу, бо його термін дії закінчився. А з цього року взагалі історико-містобудівного обгрунтування не існує.

Також в.о. головного архітектора Львова Олена Погорілець нагадала про низку зауважень до проекту містобудівних. А саме – відсутність зонінгу, історико-архітектурного опорного плану і детального плану території цієї ділянки.

Нагадаємо, що управління архітектури виявило також й інші зауваження − відсоток забудови ділянки та висота будинку були перевищені, а цільове призначення землі не відповідало намірам забудови. Крім того, частина будівлі була розміщена в межах червоних ліній, що також заборонено.

«Чи ми тут щось сьогодні вирішимо – ні»

Вчорашнє обговорення фактично завершилося тим, що треба провести ще кілька обговорень. Мабуть, рацію мав Тарас Чолій: «Чи ми тут щось сьогодні вирішимо – ні». Але найбільше казали про те, що треба провести архітектурний конкурс на найкращий проект.

«Є такий гарний латинський вислів “Festina lente”, тобто “Спішити треба повільно”. І особливо, якщо це стосується міста Львова, історичної спадщини», – почав свій виступ заступник міського голови з питань містобудування, член виконкому, екс-нардеп від “Самопомочі” Любомир Зубач. Він підтримав ідею провести архітектурний конкурс, і додав, що потрібно зберегти простір для пішоходів.

Натомість Лілія Онищенко-Швець зазначила, що якби ця ділянка не була приватна, то найкраще було б зробити там громадський простір, як-от сквер.

В кінці зустрічі Андрій Москаленко перелічив ряд вимог до забудовника. Перше − чітко відповісти про функцію будівництва, а саме, яким буде перший поверх, транспортне навантаження, доїзди. Друге − окреслити габарити готелю. За його словами, наразі не зрозуміло, скільки поверхів матиме готель, тому потрібен чіткий метраж. Третє − питання транспорту. Він зазначив, що на вул. Дорошенка, 2 є зупинка, яку потрібно врахувати.

Сьогодні, 4 жовтня, виконавчий комітет повинен був ще раз розглядати проект містобудівних умов та обмежень на майбутнє будівництво, однак засідання не відбулося через відсутність кворуму.

Цей матеріал ми написали за підтримки МФ «Відродження»