Апеляційний суд зобов’язав «Львівелектротранс» надати повну інформацію про кошти та майно підприємства

11 Грудня 2018

Восьмий апеляційний адміністративний суд зобов’язав комунальне підприємство «Львівелектротранс» надати повну інформацію про отримані та передані в оренду транспортні засоби й нерухомість, а також копії штатного розпису на запит журналіста «Наших грошей. Львів».

Суд не задовольнив апеляційну скаргу «Львівелектротрансу» щодо відмови у наданні публічної інформації на запит журналіста. Відповідну постанову опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень 7 грудня.

Нагадаємо, раніше Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов журналіста редакції «Наші гроші. Львів» до ЛКП «Львівелектротранс», яке відмовилось надати відповідь на інформаційний запит журналіста. Суд зобов’язав дати відповідь на запитувану інформацію. Юридичний супровід справи у першій  інстанції здійснював Інститут масової інформації.

На початку листопада «Львівелектротранс» подав апеляцію на це рішення, мотивуючи скаргу тим, що запитувана інформація не є публічною. Крім того, юристи комунального підприємства вважали, що Закон «Про доступ до публічної інформації» стосується лише використання бюджетних коштів. А кошти комунального підприємства, ніби то не є бюджетними.

Проте судді апеляції підтвердили рішення суддів першої інстанції про те, що до розпорядників інформації належать, зокрема, юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів. Засновником ЛКП «Львівелектротранс» є Львівська міська рада. Таким чином, всі прибутки, які отримано комунальними підприємствами від своєї діяльності, є також власністю територіальної громади, тобто є бюджетними коштами (комунальним майном).

За таких обставин ЛКП «Львівелектротранс» є розпорядником інформації «про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном». А доступ до такої інформації не може бути обмежено.