«Наші гроші. Львів» отримали перемогу в суді за позовом до «Львівелектротрансу»

13 Вересня 2018

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов журналіста редакції «Наші гроші. Львів» до ЛКП «Львівелектротранс», яке відмовилось надати публічну інформацію на запит про отримані та передані в оренду транспортні засоби й нерухомість і копії штатного розпису. Повну юридичну підтримку журналістові надав Інститут масової інформації.

Суд повністю задовольнив позов і визнав дії ЛКП «Львівелектротранс» неправомірними,  зобов’язавши повторно розглянути запит та надати запитувану інформацію. Відповідне рішення було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень 11 вересня.

Нагадаємо, що в січні 2018 року «Наші гроші. Львів» надіслали запит до комунального підприємства, в якому просили надати штатний розпис працівників «Львівелектротрансу», інформацію про отримані та передані в оренду нерухомість та транспортні засоби з вказанням даних про вартість оренди, дати відповідних договорів та орендаря.

Лише через місяць підприємство надіслало відмову, яку обґрунтували тим, що не є розпорядниками запитуваної інформації як публічної. ЛКП вважає, що підпадає під дію ЗУ «Про доступ до публічної інформації» лише в частині інформації  щодо використання бюджетних коштів і робить висновок, що норми Закону України «Про доступ до публічної інформації» (надалі закон) на підприємство не поширюються. В останньому реченні відмови за підписом керівника ЛКП Олега Берези взагалі вказано, що запит не відповідає критеріям законодавства.

Таку відповідь ми вважали неправомірною, а тому звернулися до суду. Безкоштовний юридичний супровід (від написання позовної заяви до представлення інтересів журналіста в суді) здійснював Інститут масової інформації.

Своє рішення на користь «Наші гроші. Львів» суд пояснив тим, що до розпорядників інформації належать, зокрема, юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів. Засновником ЛКП «Львівелектротранс» є Львівська міська рада. Таким чином, комунальні підприємства здійснюють свою діяльність від імені територіальної громади, а тому всі прибутки, які отримано комунальними підприємствами від своєї діяльності, є також власністю територіальної громади, тобто є бюджетними коштами (комунальним майном).

За таких обставин ЛКП «Львівелектротранс» є розпорядником інформації «про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном».

Доступ до такої інформації не може бути заборонено, оскільки вона не підпадає під передбачені законом обмеження: інтереси національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення та інші причини або коли розголошена інформація може завдати істотної шкоди цим інтересам.

Аналогічна правова позиція є й у постанові Верховного суду України, який задовольнив такий же позов проти комунального підприємства «Малиновський ринок».

«Львівелектротранс» ще може оскаржити це рішення суду протягом місяця з часу прийняття ухвали.