Екс-депутат від «Фронту змін» Андрій Якимів через Вищий суд змінив статус пам’ятки нацзначення на площі Ринок

28 Грудня 2016

Вищий господарський суд України відхилив касаційну скаргу управління комунальної власності Львівської міської ради і тим самим фактично змінив статус будинку на площі Ринок, 5 у Львові. Тепер, згідно з постановою суду від 20 грудня 2016 року, будинок, де розташовано частину Львівського історичного музею не належить до пам’яток архітектури національного значення.

Як повідомляли «Н.Г. Львів», скандал довкола статусу будинку на Ринку, 5 розгорівся через бажання ПП «Львівська гільдія», співвласницею якого є сестра Андрія Якиміва, екс-депутата міської ради від «Фронту змін», приватизувати його частину. Йдеться про майже 200 кв. м підвалу та першого поверху. Приватизувати хотіли способом викупу, що зазвичай передбачає нижчу ціну, ніж, наприклад, через аукціон.

Восени поточного року юристи міськради намагались оскаржити дозвіл на приватизацію, але програли двічі – в суді першої та апеляційної інстанцій. Вони намагались довести, що приміщення є пам’яткою архітектури національного значення, яка не підлягає приватизації.

Проте, попри фізичну наявність на самому будинку охоронного номеру, в суді з’ясувалось, що будинок офіційно не належить до пам’яток – він просто «випав» з реєстрів. При цьому представники «Львівської гільдії» ніби-то не оскаржували статус будівлі, що більш, вони звертались до Міністерства культури про дозвіл на приватизацію та обіцяли підписати пам’яткоохоронний договір.

«Законом України «Про перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» від 23.09.2008 № 574 затверджено перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, до якого будинок на площі Ринок, 5 у м. Львові не внесено», – йдеться у постанові суду.

З цієї ж постанови стало відомо, хто саме винен в тому, що будинок на площі Ринок, 5 «випав» з реєстрів – це Кабінет міністрів, який у проміжку між 2005-2008 роком «… не подав на розгляд Верховної Ради України законопроектів (пропозицій) про приведення законів України у відповідність (….) щодо включення чи не включення об’єктів до списків пам’яток історії та культури». Тобто не привів у відповідність законодавство Української РСР та України.

Начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко в коментарі «Н.Г. Львів» висловила переконання, що рішення суду є маніпулятивним, а боротьба за це приміщення для міста ще не закінчена.

Разом з тим, на даний момент, згідно з постановою Вищого суду України, будинок на площі Ринок, 5 не охороняється державою.

Засновниками ПП «Львівська гільдія» є Галина Панас та Олена Романюк. Остання є рідною сестрою дружини екс-депутата Львівської міської ради від «Фронту змін» Андрія Якиміва.  Сам Якимів відомий своїм захопленням історичними будівлями. Він вже не перший раз фігурує в скандалах пов’язаних з пам’ятками архітектури  Львова. У 2013 році Якимів активно займався просуванням ресторанів «Арсенал» та «IlCastello», що розташовувались у Львівському арсеналі. Для потреб ресторанів добудували одну з веж Арсеналу. Власниками цих ресторанів було ТОВ «Галицька кнайпа», яке також належить Галині Панас та Олені Романюк.