Приватизована історія

Завдяки екс-депутатові Львівської міськради кам’яниця на площі Ринок з 28 вересня цього року втратила статус пам'ятки та буде приватизована фірмою його родички.
21 Жовтня 2016

rynokЗавдяки екс-депутатові Львівської міськради кам’яниця на площі Ринок з 28 вересня цього року втратила статус пам’ятки та буде приватизована фірмою його родички. Пікантності ситуації додає той факт, що депутат у сімейних інтересах скористався своїм статусом – особисто виніс питання про приватизацію приміщення на засідання сесії і проголосував «за».

Любитель історії

Колишнього депутата звати Андрій Якимів. У Львівській міськраді попереднього скликання він представляв політичну силу «Фронт змін».

Він вже не перший раз фігурує в скандалах пов’язаних з пам’ятками архітектури  Львова. У 2013 році Якимів активно займався просуванням ресторанів «Арсенал» та «IlCastello», що розташовувались у Львівському арсеналі. Для потреб ресторанів добудували одну з веж Арсеналу.

Власниками цих ресторанів було ТОВ «Галицька кнайпа», яке належить Галині Панас та Олені Романюк. Остання є рідною сестрою дружини екс-депутата Львівської міської ради від «Фронту змін».

Хоча Андрій Якимів і стверджував, що не має жодного стосунку до ресторанів, однак саме він зареєстрував домени сайтів ресторанів та створив групу ресторану у соціальній мережі Facebook.

За словами тодішнього директора Львівського історичного музею, частиною якого є Арсенал, підприємство обіцяло створити в приміщенні інтерактивний музей зброї, а ресторан – це лише побічна діяльність. Ідею інтерактивного музею, який мав з’явитися в Арсеналі ще у 2013 році, власне і просував Андрій Якимів. Однак ніякого музею так і не було створено.

Тоді ж, у 2013 році, підприємство «Галицька кнайпа» уклало «Договір про співпрацю» з історичним музеєм, згідно з яким отримало право провадити діяльність у кафе «Італійський дворик» на площі Ринок і  не платити за оренду в центрі міста.

За таке право ресторатори заплатили лише 48 тис. грн – вартість ремонту внутрішнього приміщення музею, де власне і розташовано кафе «Італійський дворик».

Сам собі приватизував

ПП «Львівська гільдія» також належить Галині Панас та Олені Романюк. Як вже повідомляли «Н.Г. Львів», міська рада через суд намагалась виселити ПП «Львівська гільдія» з приміщення на площі Ринок, 5 – визнати недійсним договір суборенди. Але програла.

19 березня 2015 року на засідання сесії Львівської міськради винесли питання про приватизацію способом викупу «Львівською гільдією» приміщень на Ринку площею майже 200 кв. м. Нагадаємо, що орендарі мають право звернутись до мерії з проханням викупу, однак депутати мають право відмовити, оскільки комерційно привабливі приміщення у самому центрі міста можна продати на аукціоні значно дорожче. Втім депутати проголосували за приватизацію майже одноголосно: 73 – за, 1 – проти. Ім’я того, хто голосував проти – невідоме.

Пропозицію про приватизацію частини приміщення історичного музею на площі Ринок, 5 ПП «Львівська гільдія» на сесії виніс з голосу особисто депутат від «Фронту змін» Андрій Якимів. Про це свідчить протокол засідання сесії.

111

Протокол засідання сесії ЛМР 19.03.2015 

До речі, Андрій Якимів зробив це дуже вчасно, оскільки вже через місяць така допомога сім’ї могла б спричинити розгляд іншої справи – корупційної, про конфлікт інтересів, адже 26 квітня 2015 року набув чинності Закон України «Про запобігання корупції», яким було запроваджено відповідальність за неповідомлення про конфлікт інтересів.

Суд, на який не прийшов юрист мерії

Далі справа про приватизацію 200 кв. м на площі Ринок потрапила до суду. Основний аргумент міста – будинок є пам’яткою архітектури національного значення і не підлягає приватизації ні за яких умов.

Спочатку управління комунальної власності міста програло в першій інстанції, а потім не змогло відстояти статус пам’ятки національного значення для будинку на площі Ринок, 5 в апеляційному суді.

На останнє засідання, яке відбулось 28 вересня 2016 року, представники управління комунальної власності навіть не з’явились.

У суді з’ясувалось, що будинок не належить до пам’яток архітектури державного значення. Суто юридичне формулювання «не набув статусу пам’ятки національного чи місцевого значення в розумінні вимог законодавства» зумовлене тим, що в Законі «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» від 23.09.2008 року, будинок на площі Ринок, 5 справді відсутній.

Хоча статус пам’ятки будинок мав з 1963 року, згідно з Постановою Рада Міністрів УРСР від 24.08.1963 «Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР». У 1963 році не йшлося про дозволи та заборону приватизації, Рада Міністрів УРСР затвердила перелік пам’яток, що охороняються державою.

На сайті міської ради також є перелік пам’яток національного значення, який датується 2011 роком. У ньому будинок на площі Ринок, 5 є пам’яткою національного значення.

1111

Перелік пам’яток рна сайті ЛМР 

Також на будинку є відповідна охоронна таблиця.

ploshcha-rinok-5

Охоронна таблиця на фасаді будинку (фото: сайт lviv1256)

Разом з тим, у 2015 році Львівська міська рада дає дозвіл на відчуження майна шляхом винесення ухвали про приватизацію шляхом викупу. За рік до цього, у серпні 2014 року, відділ охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської обласної державної адміністрації надав ПП «Львівська гільдія» відповідь про те, що не заперечує проти приватизації об’єкту.

А міністерство культури України у вересні 2014 року погодило «приватизацію нежитлових приміщень першого поверху будівлі за адресою: м. Львів, пл. Ринок, 5, площею 47,1 кв.м. (перший поверх) та площею 150,4 кв.м. (підвал)» ПП «Львівська гільдія».

У суді юристи мерії також намагались оскаржити погодження міністерства на тій підставі, що воно видало його на звернення приватного підприємства, а не на звернення міської ради, яка є власником приміщення. Але суд відкинув і цей аргумент, оскільки «сам власник майна або уповноважений ним орган за погодженням на відчуження майна до Міністерства культури України не звертався».

Замість епілогу

В результаті депутатської діяльності Якиміва та солідарності з ним інших міських обранців, найближчим часом частина кам’яниці на Ринку буде приватизована родиною депутата – дешевше, аніж можна було б продати її на аукціоні.

Наталя Онисько

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»