Я не я, і кнайпа не моя

“Наші гроші. Львів” знайшли у Львові депутата, який страждає амнезією. Можна було б йому лише поспівчувати, якби амнезія певним чином не торкалася зведення новобуду на пам'ятці архітектури XVI століття.
13 Червня 2013

llllllll

Наші гроші. Львів” знайшли у Львові депутата, який страждає амнезією. Можна було б йому лише поспівчувати, якби амнезія певним чином не торкалася зведення новобуду на пам’ятці архітектури XVI століття.

Ймовірно, явище часткової амнезії у депутата Львівської міськради від “Фронту змін” Андрія Якиміва виникло на фоні скандалу навколо ресторану в музеї “Арсенал”. Спочатку частину музею віддали під ресторан, а згодом — почали зводити вежу. Вежа вкрай необхідна – без неї в ресторані проблема з вентиляцією. Дарма, що не знають точно, як та вежа виглядала, кладка не характерна для вежі… Зрештою, на одній атракції стародавніх мурів далеко не заїдеш – без вентиляції ресторану ніяк. Крім того, все в рамках чинного законодавства – всі роботи погоджено в столиці. Ба більше, навіть міжнародні експерти визнали, що все гаразд.

Скандал може б так і залишився, на жаль, звичним для Львова пам’яткоохоронним скандалом, якби не професійна “солідарність” депутатів міської ради. Андрію Мочарському, депутату від малочисельної в Ратуші Партії Регіонів, напевно, набридло, що лише “біло-блакитні” є уособлення зла, і він впевнено заявив, що до кнайп “Арсенал” та “IlCastello” в музеї мають відношення депутати від “Фронту змін” – Степан Кубів та Андрій Якимів. Обидва відразу ж це заперечили. “Хай покаже документи, які підтверджують моє відношення до цього закладу”, – сказав тоді Якимів.

І справді, документів таких Мочарський не покаже. Якщо глянути на власників кнайпи — то прямого зв’язку з депутатом від “Фронту змін” не помітно. ТОВ “Галицька кнайпа” – фірма лише з дворічним досвідом. Власниками є дві жінки — 54-річна Галина Панас та 36-річна Олена Романюк. Не депутати, не зірки естради, не директори державних підприємств. Люди непублічні.

Помічниця і дружина депутата Ірина

Вони є власницями ще двох компаній — ПП “Львівська гільдія” та ПП “Львівські традиції”. В усіх випадках солідні “статутники” – по кілька мільйонів гривень. Але нас змусив сумніватися у чесності депутата дивний факт – всі ці фірми зареєстровані у Львові на вулиці Насипній, 1/5. За цією ж адресою прописаний ще один депутат міськради від “Фронту змін” Ростислав Будинський. Ми поглянули на оточення депутатів прискіпливіше.

Прізвище Романюк ми побачили на сайті міськради. Одним з помічників депутата Якиміва вказана Романюк Ірина Василівна. Яка одночасно є його дружиною і сестрою Олени Василівни Романюк, співвласниці “Галицької кнайпи”.

Утім “сімейний” зв’язок залишив Андрія Якиміва непохитним. У коментарі “Нашим грошам. Львів” він далі заявляв про свою непричетність. “Я не маю жодного відношення до цього проекту, – сказав він. – У кнайпу інколи захожу – випити кави, поспілкуватися з родичами. Але до бізнесу сестри своєї дружини я не має жодного стосунку і не допомагаю їй в бізнесі”.

Ми вважаємо, що брехня – це будь-яке висловлювання, що не відповідає реальності. І якось так виходить, що слова Андрія Якиміва реальності не відповідають. При реєстрації доменів сайтів ресторанів чомусь вказаний мобільний телефон депутата та його електронна пошта.

 

 

who is yakumiv gotove

Андрій Якимів також створив групу у соціальній мережі Facebook “Ресторан IlCastello”. До речі, ми спитали його про неї, але депутат запевнив, що він всього лише “лайкнув” сторінку, але аж ніяк не створював її.

арсенал група якимів

У світлі всіх цих заяв дуже дивним виглядає коментар Якиміва в газеті “Високий замок”, де він вперше визнав, що має стосунок до проекту як співзасновник благодійного фонду “Зміни майбутнього”. Він розповів, що Фонд хоче презентувати перший в Україні інтерактивний музей зброї в “Арсеналі” і цей проект триває вже не перший рік, обговорений на всіх рівнях, у тому числі були проведені громадські слухання. “Якщо тепер міські чиновники говорять, що нічого не знають про цей проект, то це, м’яко кажучи, спекуляція”, – обурився він.

У коментарі “Н.Г. Львів”, він заявив, що це аж ніяк не є підтвердженням того, що він має стосунок до ресторану. А, головне, коментар, стверджує Якимів, було взято “півроку чи рік тому”. Автор тексту, журналіст Юлія Ліщенко, була щиро подивована такими датами і запевнила нас в актуальності коментаря.

Згаданий Мочарським Степан Кубів, тепер вже депутат Верховної Ради, не задоволений тим, що його пов’язують з ресторанним бізнесом на міських мурах. Що більш, він воліє розповідати про діяльність лише одного свого дітища Мистецького фонду імені Короля Данила, а не про “Зміни майбутнього”. Але в останньому він також є співзасновником, разом із ще одним колегою народним депутатом Михайлом Хмілем.

Кубів пригадав, що Андрій Якимів озвучував ідею створення інтерактивного музею в Арсеналі, але це було давно. “Це не є рішенням Фонду, – заявив Кубів в коментарі “Н.Г.Львів”. – Мого голосу там немає. Однозначно, Якимів не мав права приймати рішення від імені засновників”. А щодо бізнесової діяльності однопартійців, то, за словами Кубіва, він нею не цікавиться. Щоправда, про існування ресторану та про добудову вежі він знає і оцінює це позитивно: “Те, що вони зробили, це необхідно для підтримки пам’ятки. Там вкладені великі кошти”.

P.S. Що буде з коштами – тепер невідомо. 12 червня прес-служба Львівської міської ради повідомила, що всі роботи в музеї “Арсенал” призупинено на вимогу Міністерства культури України.

Олександра Губицька, Наталя Онисько