«МакДональдзу» у Львові не вдалося забрати половину комунального приміщення

10 Жовтня 2014

Господарський суд Львівської області відмовив у задоволенні позову Підприємства з іноземними інвестиціями «МакДональдз Юкрейн ЛТД» до управління комунального майна Львівської міськради про визнання права спільної часткової власності на нежитлове приміщення.

З тексту рішення випливає, що виконавчий комітет Львівської міськради у 2000-му році надав приміщення на проспекті Свободи, 35 в оренду терміном 50 років для розміщення закладу харчування «МакДональдз». Орендаря зобов’язали провести ремонтно-будівельні роботи і реконструкцію зовнішніх та внутрішніх інженерних мереж на суму не менше ніж 1,65 млн грн (за власні кошти без наступної компенсації).

Згідно з висновком про вартість майна від 2007 року, площа орендованого приміщення становила 251,1 кв. м. Опісля реконструкції з влаштуванням антресолей площа збільшилася до 472 кв. м.

У 2010 році підприємство з іноземними інвестиціями «МакДональдз Юкрейн ЛТД» звернулося із позовом до управління комунальної власності Львівської міської ради про визнання права спільної часткової власності на приміщення на проспекті Свободи, 35 з часткою 55%.

Тоді ж, у 2010 році суд призначив будівельно-технічну експертизу. Згідно з висновком експертизи 2013 року, площа приміщень збільшилася за рахунок спорудження антресолей (верхній напівярус у вигляді відкритої галереї з перилами), але об’єм приміщень, де проводились роботи, не змінено. В результаті поліпшень нежитлових приміщень, які є предметом договору оренди, нову річ не створено.

Однак «МакДональдз Юкрейн ЛТД» заявив про невідповідність висновку експертизи матеріалам справи, суддя погодився і призначив повторну експертизу.

Згідно з результатами повторної експертизи від 2014 року, створення нової речі в межах даного приміщення по суті неможливе, адже стіни, фундамент, віконні рами тощо залишаються, хоча й зазнають незначних змін. Фактично виконана реконструкція приміщення. Проте дати відповідь на питання «чи в результаті поліпшення нежитлового приміщення створено нову річ», експерти не можуть, оскільки вважають, що це не відноситься до завдання будівельно-технічної експертизи.

Суд ствердив, що право власності в орендаря може виникнути виключно на ті поліпшення, які можливо відокремити від об’єкта оренди без завдання йому шкоди. При цьому, проведення орендарем реконструкції приміщення не є підставою для визнання права спільної власності на орендоване нерухоме майно. Суд вирішив, що нової речі створено не було.

Раніше засновниками «МакДональдз Юкрейн ЛТД» було дві компанії зі США: «Макдональдз ресторан оперейшнз інк» та «Макдональдз юроп інк». За даними ІРЦ, нині власниками є нідерландське «Голден Ачіз Юропіан Холдінгс Б.В.» та ірландське «Глоубал Ресторант Оперерейшнз Ов Аєленд Лімітед».