ЛОВА подала позов проти Львівської міськради в інтересах Юрія Турянського

Львівська обласна військова адміністрація (ЛОВА) подала позов проти Львівської міської ради з вимогою скасувати право комунальної власності на ділянку площею 9,4 га у Львові. Подати цей позов юристів ЛОВА спонукала адвокатка Юрія Турянського, колишнього голови облдержадміністрації, компанія якого користується цією ділянкою.

Йдеться про земельну ділянку площею 9,4 га на західній околиці Львова і за адресою вул. Конюшинна, 28 . У радянський період ця ділянка перебувала у користуванні державного підприємства «Львівська автоколона №2207», але після ліквідації цього підприємства право власності на землю залишилось незареєстрованим. Лише у жовтні 2022 року Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській (!) області зареєструвало комунальне право власності Львівської міськради на цю земельну ділянку – з правом постійного користування для приватного ТДВ «Львівська автоколона №2207» екс-голови ЛОДА Юрія Турянського і Юрій Турянський очолював Львівську обласну державну адміністрацію у серпні-грудні 2014 року у статусі тимчасово виконуючого обов’язки голови . Підставою для такого рішення став державний акт 1982 року, який втратив чинність, що було вказано у судовій справі ще у 2010 році.

Цей випадок унікальний тим, що право комунальної власності зареєстрували без відома міськради. Відповідно, і у користування цю земельну ділянку компанії Турянського передали реєстратори, без відповідного рішення Львівської міськради. Зараз юристи Львівської міськради судяться з Держгеокадастром, нотаріусом Людмилою Волинською та ТДВ «Львівська автоколона №2207» щодо скасування права постійного користування ділянкою компанією Турянського.

У червні 2023 року NGL.media детально розповіли про боротьбу за цю ділянку, довівши серед іншого факти підробки документів. За кілька місцяців після публікації цього розслідування Юрій Турянський подав позов проти NGL.media з вимогою спростувати наведені факти. Суд досі не розглянув цей позов по суті.

У квітні 2024 року до Львівської ОВА звернулася адвокатка Світлана Цукорник, що представляє інтереси Юрія Турянського. У своєму запиті, який є у розпорядженні NGL.media, вона фактично спонукала ЛОВА, яка представляє інтереси держави,  домагатися скасування права комунальної власності на ділянку, якою користується компанія Турянського. Світлана Цукорник порадила ЛОВА стати третьою стороною у судовій справі за позовом Львівської міської ради. По суті, за таких обставин ЛОВА мала б підкріпити позицію компанії Турянського про право користування цією землею.

Після розгляду запиту адвокатки ЛОВА справді подала окремий позов до Господарського суду Львівської області з вимогою скасувати право комунальної власності на цю ділянку. В обґрунтуванні позову юристи ЛОВА наполягають, що при внесені даних у земельний кадастр реєстратори помилково вказали комунальну форму власності замість державної.

«На нашу думку, державна реєстрація права комунальної власності на спірну земельну ділянку за Львівською міською радою є незаконною і саме тому Львівська обласна державна адміністрація звернулася до Господарського суду Львівської області за захистом прав та інтересів держави», – повідомили у письмовому коментарі NGL.media у ЛОВА, посилаючись на державний акт 1982 року. Нагадаємо, що втрата чинності цього держакту була підтверджена судом ще у 2010 році.

При цьому право постійного користування цією ділянкою приватною компанією Юрія Турянського ЛОВА не оскаржує.

Сподобався текст? Підтримайте NGL.media!

Навіть маленькі внески роблять можливими великі розслідування

У Львівській міськраді з позовом ЛОВА не погоджуються. За словами керівниці юридичного департаменту міськрада Гелени Пайонкевич, компанія Турянського зареєструвала за собою право користування ділянкою незаконно, бо приватна компанія «Львівська автоколона №2207» не є правонаступником державного підприємства, якому у 1982 надали цю земельну ділянку.

«У комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земель приватної та державної власності. Земельна ділянка в понад 9,4433 га по вул. Конюшинній розташована в межах міста Львова, понад 30 років жодного звернення щодо її належності до державної форми власності навіть не було, як і жодного майна державної власності на цій земельній ділянці немає. Зрештою, немає також і позовної вимоги про визнання державної форми власності на цю земельну ділянку», – стверджує Гелена Пайонкевич.

Зараз у цій справі триває підготовче засідання, справу розглядає суддя Юлія Сухович.


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy