Рівненська АЕС купила захисні рукавички вдвічі дорожче, переплата 1,4 млн грн

28 Липня 2023

Рівненська АЕС закупила дев’ять видів захисних рукавичок на загальну суму 2,98 млн грн. Як свідчать підрахунки NGL.media, загальна переплата на цій закупівлі становить щонайменше 1,4 млн грн.

12 липня Рівненська АЕС і Відокремлений підрозділ «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» уклала пряму угоду вартістю майже 3 млн грн на постачання понад 100 тис. пар захисних рукавичок з волинським ТОВ «Торговий дім “РА”». Безконкурентну закупівлю пояснили тим, попередні відкриті торги на 2,49 млн грн скасували через відсутність учасників.

Завдяки опублікованим на Prozorro паспортам якості ми з’ясували марки та характеристики цих захисних рукавичок і змогли порівняти з цінами на українському ринку.

Найбільшу переплату – близько мільйона гривень – ми виявили на закупівлі міцних гумових рукавичок «Ambulance» від «Mercator medical», яких рівненські атомники замовили 80,6 тис. пар. «Торговий дім “РА”» продав їх по 28,8 грн/пара, хоча в інтернеті їх продають по 12,7619,11 грн/пара.

Гумові нітрилові рукавички «Nitrylex» закупили взагалі у три-чотири рази дорожче – по 14,4 грн/пара проти 3,34,9 грн/пара. Зважаючи, що купували 14, 75 тис. пар цих рукавичок, то переплата  становить близько 165 тис. грн.

«Енергоатом» відмовився від львівських електробусів на користь значно дорожчих турецькихНАЕК «Енергоатом» заплатить майже 235 млн грн, хоча львів’яни пропонували держкомпанії зекономити 60,5 млн грн

Ще один приклад – зварювальні рукaвички «Weldas 10-1004», яких атомникам потрібно було 354 пари. Рівненська АЕС закупила їх по 768 грн/пара при ринковій вартості від 246 грн до 453 грн/пара, переплативши в результаті ще 150 тис. грн.

Значно дорожче АЕС заплатила і за тонкі гумові рукавички «Nitrylex» – 13,2 грн/пара, хоча їх продають по 2,145,85 грн/пара. В результаті за майже 5 тис. пар таких рукавичок переплатили понад 70 тис. грн.

Загалом ми виявили переплату на 1,4 млн грн, тобто майже 50% вартості усього замовлення.

Цього року компанію «Торговий дім “РА”» і Рівненську АЕС вже ловили на завищенні цін – у травні атомники купили у цієї компанії біг-беги і м’який контейнер, промислова тара, вироблена з гнучкого матеріалу і призначена для перевезення та зберігання різного роду вантажів і матеріалів, що мають сипучу консистенцію вдвічі дорожче ринку.

ТОВ «Торговий дім “РА”» заснував у 2010 році у Ковелі Волинської області Андрій Римар, йому ж ця компанія належить і нині.  «Торговий дім “РА”» є активним учасником бюджетних закупівель, а його основними замовниками є Рівненська та Хмельницька АЕС. З першою товариство підписало угод на майже 42 млн грн, а з другою – на 40 млн грн.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy