«Удари були направлені на знищення ланцюгів постачання»: головне з брифінгу Садового та Козицького

04 Травня 2022

Андрій Садовий та Максим Козицький. Фото: Медіацентр "Україна"

Голова Львівської військової адміністрації Максим Козицький та мер Львова Андрій Садовий розповіли про наслідки ракетних ударів, що вчора, 3 травня, російські війська завдали по Львову. Головне із виступу очільників міста та області.

***

Як повідомив Максим Козицький із посиланням на Оперативне командування «Захід», ракетних ударів завдали 3 травня приблизно о 20:30. Бомбардування відбувалось крилатими ракетами з Каспійського регіону із застосуванням стратегічних бомбардувальників.

По території області пролетіло 6 ракет, дві з яких знешкодили, а решта потрапили у електричні підстанції, зокрема, три з них – у Львові. Ще одна ракета пролетіла Львівську область і потрапила у підстанцію у Закарпатській області.

Як зазначив і Максим Козицький, і Андрій Садовий, усі удари були цілеспрямовано зосереджені на знищення ланцюгів постачання та залізничних шляхах. Цими ж шляхами йде гуманітарна допомога.

Наслідки удару

Максим Козицький повідомив, що бомбардування ускладнило рух потягів – низка проїздів тимчасово зупинились через знеструмлення. Зараз рух потягів відновлений, але спостерігаються значні затримки. Залізничники працюють над відновленням руху в звичному режимі.

Також через удари по підстанціях у 85 тисячах будинків у Львівській області не було світла. Електроенергії повністю не було у 12 містах, а у п’яти частково (серед них і Львів). Загалом без світла тимчасово залишились 250 тис. людей. Станом на час проведення брифінгу (10:30, 4 травня) без струму було ще 600 будинків, переважно приватних, де проживає близько 2 тис. людей.

Андрій Садовий повідомив, що через знеструмлення на автономному живленні від генераторів працювали дві лікарні та система подачі води до міста. За його словами, раніше було проведено необхідні заходи для подачі води до Львова без електрики. Зараз установи перевели на звичний режим.

Він також розповів, що є ушкодження на території «Львівтеплоенерго», а в дев’яти багатоповерхівках, поблизу місця удару, повилітали вікна. Тому вкотре наголосив на необхідності перебувати в укриттях.

Постраждалі

В результаті бомбардувань постраждали двоє чоловіків 24 та 58 років, які перебували поблизу підстанцій. Обидва отримали поранення, але загрози життю немає. Їхній стан оцінюють як легкої та середньої важкості. У 58-річного чоловіка розірвана легеня через ударну хвилю вибуху. Його вже прооперували. У іншого ‒ осколкові поранення рук та ніг. Йому також провели операцію, але йому ще необхідне повторне хірургічне втручання.

Відновлення міста

Пожежі на підстанціях загасили лише зранку. Працівники Львівобленерго та Львівської залізниці спільно відновлюють підключення решти будинків до електромережі. Крім того на сьогодні задіяні всі резерви для відновлення руху потягів. Триває обстеження ушкоджених підстанцій. Голова ОВА Козицький подякував усім працівникам служб надзвичайних ситуацій за швидку роботу. Міський голова Садовий додав, що всю впродовж всієї ночі працювали комунальні служби.

Безпека

І Андрій Садовий, і Максим Козицький під час брифінгу наголосили, що Львівщина надалі є безпечним регіоном для евакуації.

«Всі мілітарні підприємства, тобто їх виробничий потенціал, ми вивели зі Львова ще до 24 лютого. З того часу ми виключно цивільне місто. Ми найбільший хаб переселенців у світі. Ворог це знає і тому сіє паніку. Так є труднощі і проблеми, але, коли всі своєчасно виконують інструкції і знаходяться в укриттях, то ризик мінімізується», – запевнив Андрій Садовий.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.