Депутати ЛМР підтримали петицію про створення парку на вулиці Замарстинівській

06 Березня 2020

Став Стосіка (фото: Михайло Лишак)

Депутати Львівської міської ради на пленарному засіданні 5 березня підтримали електронну петицію про збереження рекреації довкола озера на вулиці Замарстинівській шляхом створення парку. Рішення прийняли одноголосно, «за» проголосувало 50 депутатів.

Як зазначив автор петиції Михайло Лишак, метою звернення є створення парку на території довкола озера. Таким чином, мешканці сподіваються запобігти будівництву житла в рекреаційній зоні.

Раніше петиція отримала схвалення від профільної комісії з архітектури та містобудування. Щоправда, комісія зазначила, що межі рекреаційної зони слід погодити із власниками земельних ділянок.

Під час обговорення на пленарному засіданні виступило кілька депутатів. Першим висловився Григорій Козловський, який зазначив, що рекреаційну зону потрібно зберегти: «Прошу колег підтримати дану петицію, з врахуванням того, щоб ми зберегли озеро».

Також виступила депутатка Ірина Оршак, яка доповіла, що комісією екології закладено кошти на першочергове проведення гідрологічної та геодезичної експертизи озера.

На цьому ж пленарному засіданні розглянули проєкт змін до детального плану району «Під Голоском», куди також входила і території навколо ставу Стосіка.

Як раніше писали «Наші гроші. Львів», основна зміна, яку пропонували внести, – це на озеленених і частково торгових територіях хотіли дозволити 6-8 поверхові будинки вздовж струмка, який з’єднує став Стосіка із меншою водоймою. Цей став, згідно з минулорічним дослідженням, є найчистішим в місті.

Фрагмент проєктного плану

 

Частина території, де хотіли змінити зонування, належить до так званої зони Г-6 – зони комерційної забудови, але більшість проєктованої території – це Р-3, тобто рекреаційна зона загального користування, яку намагаються зберегти за петицією. Однак в обох зонах будівництво житла не передбачено.

Проти затвердження детального плану виступив один із місцевих жителів Юрій Степась, який представляв ГО «Розвиток Голоско», і зазначив, що пропоновані зміни ДПТ суперечать генеральному плану та зонінгу, а також можливе будівництво ймовірно пошкодить джерела живлення струмка.

Натомість головний архітектор Львова Антон Коломєйцев виступив за прийняття змін. Він зазначив, що довкола озера і ймовірного потічка, який живить озеро, відведена охоронна зона. А також, що існуюче призначення частини землі – зона Г-6. Це землі комерційного використання, які створять ще більше навантаження на довколишнє середовище, ніж майбутнє житло. До того ж, перед видачею дозволів на будівництво будуть проведені відповідні експертизи, щоб оцінити ризики пошкодження джерел живлення озера.

Також з різкою критикою ініціативи мешканців виступив вже згаданий депутат Григорій Козловський. На його думку, проєктоване будівництво є достатньо віддаленим від озера, а протести жителів району назвав шантажем.

«Ми підтримали ідею з озером, але ми зараз можемо спровокувати таку історію, що на кожне питання буде появлятися Іванов, Сідоров чи ще якийсь таваріщ, який буде казати «а я протів». В місті є головний архітектор, є відділи, є спеціалісти. А не бігати тут за кожним питанням і займатися шантажем. Бо я вважаю, що це шантаж. У місті є влада і влада має приймати рішення, звісно дослуховуватись до думки громади, але цей шантаж дешевий тут немає проходити», – сказав він.

Ще кілька депутатів зауважили, що предмет вже схваленої петиції також стосується земель, призначення яких змінюють за ДПТ, а тому пропонували перенести питання, щоб узгодити його з петицією. В результаті питання внесення змін до детального плану території висунули на голосування, але рішення не прийняли через недостатню кількість голосів.