Депутатська комісія підтримала збереження рекреаційної зони довкола ставу Стосіка

05 Березня 2020

Став Стосіка (фото: Михайло Лишак)

Комісія архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Львівської міськради 4 березня підтримала електронну петицію про збереження рекреації на вулиці Замарстинівській шляхом створення парку. Петицію розглядатимуть на пленарному засіданні Львівської міської ради, сьогодні, 5 березня.

Нагадаємо, що ця територія належить до району «Під Голоском». У грудні 2019 року депутатам пропонували внести вже шості зміни до детального плану території.

Як раніше писали «Наші гроші. Львів», основна зміна – на озеленених і частково торгових територіях хочуть дозволити 6-8 поверхові будинки вздовж струмка, який з’єднує став Стосіка із меншою водоймою. Цей став, згідно з минулорічним дослідженням, є найчистішим в місті.

Фото: Михайло Лишак

Частина території, де хочуть змінити зонування, належить до так званої зони Г-6 – зони комерційної забудови, але більшість проєктованої території – це Р-3, тобто рекреаційна зона загального користування. Однак в обох зонах будівництво житла не передбачено.

Як зазначив автор петиції Михайло Лишак, метою звернення є створення рекреаційної зони довкола озера та громадського простору, ймовірно – парку. Таким чином, мешканці сподіваються запобігти будівництву житла на зоні Р-3.

Існуюче зонування

Також комісія висловила зауваження, яке стосувалось права власності на землю. Оскільки частина території довкола озера перебуває у приватній власності, а частина належить місту, яку міськрада планувала продати через аукціон.

Депутат Сергій Івах, який є секретарем архітектурної комісії, рекомендував підтримати петицію як перший етап затвердження майбутньої рекреаційної зони: «Моя пропозиція підтримати цю електронну петицію. Електронна петиція може бути врахована при розробці детального плану території. Тому ми сьогодні цим закладем свої наміри саме так її зберегти».

Щоправда, додав, що межі рекреаційної зони слід погодити із власниками земельних ділянок.

«В яких межах буде збережена рекреаційна зона – це вже питання другого етапу. Тому ми підтримуємо її, а далі вже при розробці ДПТ треба, щоб всі згуртувались і давали свої пропозиції, бо дійсно на цій території є приватна власність», – сказав він.

Стосовно самого ставу, то довгий час ніхто не заявляв на нього майнових прав і переважно там проводили дозвілля жителі району. За інформацією наданою у відповідь на запит «Наші гроші. Львів», департамент містобудування ЛМР повідомив, що ще у 1997 році виконком передав право на постійне користування ставком ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод», який використовувався заводом як технічна водойма. Після банкрутства заводу ставок серед інших об’єктів статутного капіталу перейшов у власність БК «Приватбуд-Львів».

Раніше на громадських зустрічах представник компанії Ігор Гуменчук заявляв, що ця фірма не збирається проводити там будівництва: «Нічого крім рекреаційної зони там бути не може. Ми хочемо лише законодавчо за собою закріпити право користування цим озером за тою ж самою функцією, яка вона є, – зона рекреації».

Однак нещодавно ставок отримав земельний кадастровий номер і тепер ділянка призначається для розміщення основних та допоміжних споруд промисловості та виробничих потреб.