Суд скасував дозволи на забудову скандальної ділянки в Брюховичах

17 Вересня 2024

Господарський суд міста Києва визнав незаконними та скасував дозволи на забудову 3,46 га землі під недобудованою школою у львівському передмісті Брюховичі. Відповідне рішення за позовом Львівської обласної прокуратури опублікували у судовому реєстрі 16 вересня.

Нагадаємо, земельну ділянку із недобудованою школою за адресою вул. Широка, 2 Брюховицька селищна рада передала підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» у безкоштовне користування ще у 2020 році, формально – для будівництва реабілітаційного центру учасників АТО.

Однак пізніше з’ясувалося, що центр реабілітації становитиме лише невелику частину забудови. Тим часом на ділянці вже вирізали значну частину дерев, частково розібрали недобудовану школу і почали будівництво, яке наразі призупинене.

Господарський суд міста Києва скасував рішення виконавчого комітету Брюховицької селищної ради про надання містобудівних умови та обмежень (МУО), а також дозвіл Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) на будівельні роботи. Крім того, мають скасувати та право приватної власності підприємства громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» на об`єкт незавершеного будівництва.

У суді також було підтверджено, що МУО видали без наявності містобудівної документації на місцевому рівні (плану зонування та детального плану території), а дозвіл ДІАМ – на підставі документа, який не відповідає вимогам законодавства, а тому підлягає скасуванню в судовому порядку.

На це рішення Господарського суду міста Києва ще може бути подана апеляційну скаргу.

Нагадаємо, ще є два судові спори щодо цієї ділянки. По-перше, прокуратура також позивається з вимогою повернути земельну ділянку Львівській міській територіальній громаді. Наразі позов ще розглядають, наступне засідання відбудеться 18 вересня. По-друге, з подібним позовом звернулись і мешканці Брюховичів, але наразі програли в першій інстанції, справу передали в апеляційний суд.

Щодо цієї ділянки і недобудованої школи на ній також триває досудове розслідування у кримінальному провадженні. Проте всі арешти на це майно в рамках кримінального розслідування були зняті. Підозру ще нікому не вручали.


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy