Публічна відповідь Зіновію Козицькому з приводу його реакції на розслідування NGL.media

Ввечері 9 вересня львівський підприємець Зіновій Козицький надіслав на адресу NGL.media електронного листа з проханням опублікувати його відповідь на розслідування про будівництво бюджетним коштом дороги у Східниці, яка веде до його відпочинкового комплексу, опубліковане NGL.media 5 вересня. Своє прохання Зіновій Козицький обґрунтував ст. 43 закону «Про медіа», яка передбачає право фігуранта статті на відповідь.

Як головний редактор NGL.media я відмовив у публікації цієї відповіді, надіславши йому 10 вересня вранці особистого листа з обґрунтуванням причин такої відмови, що теж передбачено ст. 43 закону «Про медіа».

Проте уже за кілька годин ми дізналися, що цього листа Зіновія Козицького розсилають по найбільших українських медіа, які передрукували розслідування NGL.media, з пропозицією опублікувати його «як право на відповідь». Про це, зокрема, нас повідомили колеги з «Української правди».

Оскільки спілкування з паном Козицьким не з нашої ініціативи перейшло на публічний рівень, редакція NGL.media вирішила оприлюднити й надісланого нам листа, і свою позицію з його приводу.

Повний текст листа за підписом Зіновія Козицького ви можете прочитати тут (.pdf) і зробити самостійні висновки з приводу обґрунтованості та вірогідності його позиції. Натомість нижче подаємо текст відповіді на цей лист, вилучивши з неї лише деяку персональну інформацію.

«Добрий день, пане Зіновію!

У відповідь на Вашого листа з проханням опублікувати на сайті NGL.media відповідь на публікацію «Дорога куди треба. Голова ЛОВА Максим Козицький витратив з бюджету 25 млн грн на дорогу до готелю свого батька» можу повідомити наступне.

Ваше твердження про те, що жодного повідомлення з приводу коментаря Ви не отримували, на жаль, не відповідає дійсності.

Під час підготовки цього матеріалу до публікації журналісти NGL.media неодноразово намагалися отримати Ваші коментарі різними способами.

По-перше, намагалися зв’язатися через контактні телефони Ваших компаній (YouControl, корпоративні сайти): «Західнадрасервіс», «Еко-Оптіма» та «Вест-Енерджі». Жоден з цих телефонів впродовж кількох днів не відповідав – це досить дивна ситуація як на відповідальний бізнес.

По-друге, Максим Мохнач, директор Вашої компанії «Нормаз плаза», яка здійснює будівництво велнес-курорту «Панорама Східниця», двічі поспіль не лише відмовився від коментарів до цієї статті, але й відмовив у проханні сконтактувати з власником компанії – тобто з Вами.

При цьому не маю сумнівів, що Мохнач поінформував Вас про інтерес журналістів NGL.media і підготовку статті. Можу також припустити, що те саме зробив і Ваш син Максим Козицький, у якого журналісти впродовж майже двох тижнів намагалися отримати коментар з приводу цієї ситуації.

По-третє, особисто Ви впродовж кількох днів збивали дзвінки NGL.media на Ваш особистий номер телефону +38067*****95.

Зважаючи на усе це, я вважаю, що у Вас була можливість прокоментувати наведені у статті факти до публікації статті.

Стосовно ж суті надісланого Вами листа, то я не бачу потреби дискутувати з кожним його пунктом – зокрема, про те, що Ви могли б отримати пільги і компенсацію до 30% вартості усього проекту. Це виключно Ваша справа.

Зауважу лише, що твердження про те, що Ви стали співвласником «Панорами Східниця» лише у травні 2024 року – уже після будівництва дороги – не враховує суттєвих фактів. А саме того, що офіційний дозвіл АМКУ на це придбання Ви отримали ще за рік до того – у травні 2023 року. Ще через місяць, у червні того ж року, Східницька селищна рада попросила голову ЛОВА виділити кошти на завершення реконструкції вулиці Гірської, а у липні уклала відповідну угоду з «Онуром», хоча грошей на той момент ще не виділили. Але уже в серпні 2023 року Максим Козицький виділив 25 млн грн з обласного бюджету на цей проект. Гроші за виконання проекту виплачували «Онуру» поетапно впродовж осені 2023 року: 22 вересня (6,8 млн грн), 13 жовтня (11,4 млн грн), 1 листопада (1,1 млн грн), 28 листопада (2,1 млн грн)..

Тому, на жаль, я не бачу можливості і потреби задовольнити Ваше прохання про публікацію надісланого листа.

Якщо ж Ви вважаєте, що ця відмова якимось чином порушує Ваші права, то на сайті NGL.media передбачена можливість поскаржитися на будь-яку нашу публікацію у Комісію з журналістської етики – незалежний орган саморегуляції українських ЗМІ.

З повагою,
Олег Онисько, головний редактор NGL.media».

Сподіваємось, що ті медіа, які погодяться на публікацію відповіді Зіновія Козицького, врахують і ці пояснення NGL.media.

Сподобався текст? Підтримай NGL.media!

Навіть маленькі внески роблять можливими великі розслідування