Аналітики Molfar підтвердили використання росіянами супутникових фото зі США для ударів по Україні

29 Травня 2024

Українська OSINT-cпільнота Molfar знайшла підтвердження того, що росіяни використовують супутникові фото американських та інших компаній для того, щоб планувати ракетні удари по Україні, а також для відстеження їхніх наслідків. Аналітики Molfar проаналізували понад 320 ракетних ударів, завданих росіянами у 2022 році, і виявили, що у 277 випадках за кілька днів до атаки хтось замовляв і купував супутникові фото місця удару.

Першими цю тенденцію зауважили журналісти американського видання The Atlantic, які припустили, що росіяни використовують фото з американських супутників, щоб коригувати свої удари по Україні. Автор статті Грем Вуд звернувся до компанії, яка аналізує такі фото і виявив: спочатку хтось купує супутникові фото певної ділянки, а за кілька днів туди прилітає російська ракета. Водночас він не навів конкретних доказів, посилаючись на свої джерела.

Натомість аналітики Molfar отримали доступ до великої кількості міжнародних провайдерів супутникових знімків, зокрема і двох найбільших американських компаній Maxar і Planet Labs. Фахівці аналізували обстріли у період з 24 лютого по 31 грудня 2022 року. Загалом проаналізували 321 випадок обстрілів – і у 277 з них виявили замовлення і купівлю фото за кілька днів до атаки.

Аналітики наводять приклади конкретних кейсів для наочності – удари по аеродрому у Луцьку 11 березня 2022 року, удари по авіаремонтному і танкоремонтному заводах у Львові в березні того ж року та інші.  У всіх цих випадках за кілька днів до ударів невідомі замовляли супутникові фото об’єктів атаки.

«З аналізу кількості знімків “до” та “після” обстрілів різних територій можна чітко побачити патерн, який підтверджує залежність між супутниковими знімками та ударами. Це свідчить про цілеспрямоване використання цих даних для військових дій, зокрема для корегування наступних атак»,роблять висновок аналітики Molfar.

Офіційно американські компанії не можуть продавати фото росіянам, адже фінансові операції з РФ заборонені з лютого 2022 року. Проте заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко у березні 2024 року заявила, що росіяни купують знімки через сторонні компанії.

«Одним із рішень може бути обмеження супутникових зйомок над Україною. Ми готові запропонувати механізм, що не вплине на розвиток ринку і стане вирішенням цієї ситуації», – зазначила Катерина Черногоренко.

Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов також підтвердив, що росіяни можуть купувати супутникові знімки для нанесення ударів: «Так, є конкретна інформація, яку ми поки не будемо оприлюднювати. Агентурні мережі працюють, підставні фірми працюють… У ворога для цього задіяні великі ресурси. Це потребує серйозного реагування і з боку України, і з боку наших партнерів. Така робота ведеться».