Бум перереєстрацій

В Україні різко зросла кількість жінок, які отримали автомобілі у подарунок
12 Березня 2024

В Україні різко зріс рівень перереєстрації автомобілів на жінок через договори дарування, свідчать дані МВС. Судячи з усього, це прямо пов’язано із законодавчими ініціативами, які передбачають суттєві обмеження у розпорядженні майном для чоловіків, що ухиляються від мобілізації.

NGL.media проаналізували щомісячні дані про транспортні засоби та їхніх власників, які публікує МВС, і зауважили, що кількість реєстраційних дій з транспортом на підставі договорів дарування значно зросла. Наприклад, за минулий рік перереєстрація за договорами дарування, укладеними в територіальних сервісних центрах, зросла в 2,3 рази.

Якщо зазвичай щомісяця таких випадків було близько двохсот, то з літа 2023 року кількість перереєстрацій автомобілів на підставі договорів дарування почала зростати. У грудні кількість таких договорів сягнула майже 500, у січні – перевищила 1000, у лютому – сягнула майже 1300 договорів.

Перереєстрація автомобілів на підставі договорів дарування, статистика

За нашою гіпотезою, українські чоловіки почали масово переписувати автомобілі на своїх дружин і Подарунки від кровних родичів першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за ставкою 0% та не підлягають оподаткуванню військовим збором. А це чоловік або дружина, їхні діти, рідні брати та сестри, дідусі, бабусі та онуки. Подарунки від інших оподатковуються за ставкою 5% плюс військовий збір 1,5% через певні законодавчі ініціативи, які передбачають заборону чоловікам, що ухиляються від мобілізації, на проведення операцій з майном та обмеження на керування належними їм транспортними засобами. Варто наголосити, що жоден з таких законопроектів наразі не став законом.

Про які законопроекти йде мова? Згорнути
Більшість таких ініціатив існують лише у формі чуток, що активно ширяться соцмережами. Проте є і кілька реальних законопроектів, що передбачають певні обмеження для тих, хто уникає військового обліку. Наприклад, урядовий законопроект №10449 пропонує тимчасове обмеження права керування власними транспортними засобами. Ще один законопроєкт №10378 (вже відкликаний) передбачав заборону на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном, обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія та деякі інші обмеження.

У відкритих наборах даних МВС відсутня інформація про стать набувачів подарунків, тому Головний сервісний центр МВС на запит NGL.media надав такі знеособлені дані.

Ці дані підтвердили нашу гіпотезу, бо саме з грудня 2023 року жінки почали значно частіше отримувати автомобілі у подарунок. Наприклад, у жовтні співвідношення жінки/чоловіки становило 175 проти 110, у листопаді – 157 проти 144, у грудні – вже 361 проти 114. А у січні це співвідношення зросло до 865 жінок проти 159 чоловіків. У лютому обдарованих автомобілями жінок стало у шість разів більше, ніж чоловіків.

Загалом за останні місяці жінкам найчастіше дарували автомобілі переважно 2007-2018 років випуску, нових автомобілів 2022-2023 р.в. лише вісім десятків. Найпопулярнішими моделями подарунків стали Volkswagen Passat, Кіа Sportage і Skoda Octavia. Хоча жінкам також дарували вантажівки, тягачі, автовози і навіть автоцистерни.


Автор Олександра Губицька, редактор Олег Онисько, інфографіка Назар Тузяк


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy