Харківські комунальники віддали підряд компанії з «чорного списку» АМКУ

Комунальники витратять 1,25 млн грн лише на обслуговування броньованого автомобіля

Харківське ТОВ «Артсіті» стало першим у 2024 році підприємством з так званого «чорного списку» АМКУ, яке всупереч чинному законодавству отримало бюджетне замовлення на конкурентних торгах. Угоду на 1,25 млн грн, що передбачає ремонт та обслуговування впродовж року броньованого автомобіля Toyota Land Cruiser 200, уклало обласне комунальне виробничо-експлуатаційне підприємство «Держпром».

Відкриті торги комунальники оголосили на початку січня. Документацією передбачено, що переможець торгів протягом року має надавати послуги з ремонту і технічного обслуговування броньованого автомобіля Toyota Land Cruiser 200.

І якщо ремонт двигуна, паливної системи і трансмісії треба було проводити лише у разі потреби, то гальмівну систему, кермове управління і ходову частину переможець торгів ремонтуватиме обов’язково. Окрім того, передбачене фарбування кузова, заміна броньованого скла та спеціальних колісних дисків R18.

«Держпром» висунув вимогу, щоб потенційні учасники торгів буди офіційними дилерами Toyota і були розташовані безпосередньо у Харкові. Єдиним дилером Toyota у Харкові є ТОВ «Артсіті», тож очевидно, що саме ця компанія стала єдиним учасником і переможцем торгів.

І це при тому, що «Артсіті» не мала права отримувати замовлення на конкурентних торгах, оскільки ще у листопаді 2022 року АМКУ визнав цю компанію винною в антиконкурентних узгоджених діях і оштрафував на 18,7 млн грн. Окрім штрафу, «Артсіті» втратила право отримувати бюджетні підряди впродовж наступних трьох років, потрапивши у так званий «чорний список» АМКУ

NGL.media не вдалося отримати коментар відповідальних представників ОКВЕП «Держпром» з приводу цієї закупівлі.

До серпня 2023 року єдиним власником ТОВ «Артсіті» був Олександр Лалаян. Тривалий час він був вказаний у реєстрі як громадянин Росії, з пропискою у Бєлгородській області. Проте на початку минулого року в реєстраційні дані були внесені зміни і Олександр Лалаян став громадянином Вірменії.

Станом на 2024 рік власниками ТОВ «Артсіті» вказані Андрій Усачов, Ірина Шевченко та Сергій Кудрявцев. Окрім «Артсісті», на Усачова, Шевченко і Кудрявцева переписали ще ТОВ «Артсіті ЛТД», яка раніше теж належала Олександру Лалаяну, а також ТОВ «Автоарт» і ТОВ «Автоарт ЛТД», які раніше належали його сестрі Анні Горбовій.


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy