Початкуюча підприємиця виграла тендер на харчування у Львівському перинатальному центрі

08 Січня 2024

Львівський обласний клінічний перинатальний центр (ЛОКПЦ) уклав угоду на послуги з харчування пацієнток вартістю 8,55 млн грн з львів’янкою Любов’ю Винник. Як виявили NGL.media, 34-річна жінка зареєструвалася як ФОП лише кілька тижнів тому, не маючи жодних виробничих потужностей чи кухарів.

Першу угоду на 8,89 млн грн з ФОП Винник Любов Андріївна, яка виявилась єдиною учасницею тендеру, директорка ЛОКПЦ Марія Малачинська підписала 28 грудня. При цьому у тексті угоди прізвище директорки ЛОКПЦ двічі вказане з помилкою – Мальчинська замість Малачинська. Втім, цю помилку виправили, підписавши 1 січня додаткову угоду, заодно зменшивши без пояснень вартість замовлення до 8,55 млн грн.

За цією угодою Любов Винник, яка раніше не мала жодного бізнес-досвіду, впродовж усього 2024 року повинна забезпечити пацієнток ЛОКПЦ готовими сніданками, обідами і вечерями, включаючи дієтичне харчування – загалом 174,2 тис. порцій. Постачання їжі має здійснюватися щоденно, не зважаючи на свята чи вихідні. Судячи з тендерної документації, готуватимуть майже по 500 порцій щодня лише двоє кухарів, а доставлятиме один водій.

Чим і за скільки годуватимуть породіль? Згорнути

Згідно з договором, на стандартне чотириразове харчування пацієнток ЛОКПЦ витрачатиме 197 грн на добу – сніданок (45 грн), обід (67 грн), вечеря (55 грн) і друга вечеря (30 грн). Окремо оплачується дієтичне харчування, кому воно необхідне – 45 грн за порцію.

Відповідно до меню, запропонованого підрядницею, на обід, скажімо, понеділка пацієнтки отримають: овочевий салат (100 г), борщ зі сметаною (315 г), рагу з курки (350 г) компот (200 г) і хліб (100 г). Проаналізувавши склад деяких запропонованих страв, можна зауважити, що у борщ замість вершкового масла додаватимуть маргарин, а з м’яса в одній порції борщу буде всього 3 грами сала. У склад овочевого рагу чи картопляного супу з вермішеллю також входить маргарин замість масла.

Як випливає з аналізу тендерної пропозиції Любові Винник, необхідну для виконання договору матеріально-технічну базу, вона підготувала лише в грудні – кухню орендувала 2 грудня, автомобіль 19 грудня. Двох кухарів і водія взяла на роботу 18-21 грудня, а рішення про реєстрацію приміщення для виготовлення харчування початкуюча підприємниця взагалі отримала 21 грудня – за день до кінцевого строку подання пропозицій.

Цікаво, що на підтвердження виконання аналогічних договорів Любов Винник надала дві виконані угоди, одна з яких підписана 8 листопада 2023 року, хоча усе необхідне для роботи, як зазначено вище, вона зібрала лише у грудні. Ще одна угода підписана нею 1 листопада, хоча як ФОП вона зареєструвалась лише 3 листопада.

Головний бухгалтер ЛОКПЦ Мар’яна Щомик заявила NGL.media, адміністрація установи детальніше перевірить надані підприємницею документи, зокрема і ці нібито виконані угоди. Проте на запитання, чи міг щойно створений ФОП за кілька тижнів підготуватись до такої великої угоди, Мар’яна Щомик відповіла, що, на її думку, це цілком можливо.

Отримати коментарі самої Любові Винник не вдалося, оскільки вказаний нею у тендерній документації контактний телефонний номер не працює.

Підготував Максим Піхо


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy