Мерія Ірпеня уклала угоду на відновлення багатоповерхівки з бізнесменом під арештом

31 Жовтня 2023

Виконком Ірпінської міської ради уклав угоду на 57,4 млн грн з ТОВ «Будспец Монтаж», якою передбачене відновлення пошкодженої обстрілами багатоповерхівки. При цьому власник компанії «Будспец Монтаж» Віталій Кривко, як виявилось, перебуває під слідством і цілодобовим домашнім арештом – його підозрюють у завищенні вартості і підробці документів під час ремонту будівлі у Чернівцях.

Пошкоджений внаслідок російської агресії будинок за адресою вул. Шевченка, 4, мають відремонтувати до кінця 2024 року. У кошторисі запланована заміну покрівлі і вікон, утеплення фасаду, ремонт під‘їздів і заміна усіх комунікацій.

Компанія «Будспец Монтаж» отримала цей підряд без конкуренції, бо ніхто інший на тендер не прийшов. Однією з причин відсутності конкуренції могли стати умови оплати, що передбачають поетапний розрахунок і можливість відтермінування оплати на 280 днів. Як пояснив голова правління Центру громадського моніторингу та досліджень Мирослав Сімка, потенційні учасники тендеру можуть сприймати це як пряму умову оплати лише через 280 днів, хоча фактично оплатити виконані роботи можуть раніше.

Розслідування коштують дорого, але корупція обходиться нам дорожче. Підтримай NGL.media

Власником ТОВ «Будспец Монтаж» є вінничанин Віталій Кривко, який згідно зі свіжою ухвалою суду перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Його підозрюють у завищенні обсягів виконаних робіт в акти приймання, що спричинило збитки державі було на 506 тис. грн.. Замовником цих робіт був квартирно-експлуатаційний відділ м. Чернівці, який протягом 2022 року уклав кілька угод з фірмою «Будспец Монтаж». Проаналізувати ці угоди неможливо, бо вони не опубліковані в системі «Prozorro». Варто зазначити, що 5 жовтня цього року директором ТОВ «Будспец Монтаж» став Євген Азаренко, але Віталій Кривко залишається власником компанії.

Укладений з Ірпінською міськрадою контракт на 57,4 млн грн є найбільшим в історії ТОВ «Будспец Монтаж» і з моменту запуску системи Prozorro у 2016 році .  Ще дві угоди – на 17,9 млн грн і на 2,4 млн грн –компанія планує підписати з двома різними замовниками з Вінниччини, в обох тендерах «Будспец Монтаж» переміг без конкурентів.

Варто зауважити, що міськрада Ірпеня не вперше укладає угоди з сумнівними компаніями. За даними «Главкому», не менше шести підозрілих компаній отримали контрактів на половину суми від вартості усіх договорів на відбудову Ірпеня. Одним із замовників послуг цих фірм є виконавчий комітет Ірпінської міськради, який, наприклад, уклав угоду з фірмою, яка є двійником держпідприємства, бо має аналогічний основний вид діяльності, назву та адресу.

Підготував Максим Піхо


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy