АМКУ оштрафував фігурантів розслідувань NGL.media на понад 200 тис. грн

25 Жовтня 2023

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) оштрафувала  на 204 тис. грн учасників закупівель за виявлені NGL.media під час проведення тендерів узгоджені дії.

24 жовтня колегія винесла рішення, яким визнала наявність змови між ТОВ «Бербет Інжиніринг» та підприємцем Йосипом Стахівим під час закупівлі на поточний ремонт коридору у хірургічному відділенні Львівської обласної клінічної лікарні ще у 2021 році.

Як тоді писали NGL.media, власник «Бербет Інжиніринг» був прописаний за однією адресою зі своїм нібито конкурентом Стахівим, документи для учасників закупівлі готувала одна людина, чиї дані були вказані в метаданих файлів обох претендентів.

Раніше, у вересні, колегія також оштрафувала ТОВ «Стрийбудмонтаж» та ТОВ «Комунальник 1» за змову під час закупівлі на капітальний ремонт кардіологічного корпусу в головному відділенні лікарні за 2,06 млн грн у 2019 році. NGL.media тоді виявили, що  обидві компанії подали на торги документи з однаковим дефектом друку/сканування, що свідчило про використання однієї техніки. Після публікації наші партнери з «Центру громадського моніторингу і досліджень» скерували до АМКУ відповідне звернення.

Розслідування коштують дорого, але корупція обходиться нам дорожче. Підтримай NGL.media

За змову АМКУ оштрафував  «Бербет Інжиніринг», «Стрийбудмонтаж» і «Комунальник 1» на 68 тис. грн з кожної компанії. Фізична особа-підприємець Йосип Стахів припинив діяльність у червні цього року, тому штраф його оминув. Оштрафовані компанії наступні три роки не зможуть брати участі у відкритих бюджетних торгах.

Протягом 2022-2023 років «Бербет Інжиніринг» не отримував замовлень на відкритих торгах (в тому числі на торгах з особливостями), «Стрийбудмонтаж» отримав одне замовлення на 0,5 млн грн, а от «Комунальник 1» у 17 закупівлях отримав  загалом 42,6 млн грн.