Бізнесмен з «чорного списку» АМКУ виграв два десятка тендерів на 7,9 млн грн

Підприємець з Білгород-Дністровського Юрій Короїд, попри трирічну заборону на перемоги у бюджетних тендерах, отримав цього року понад 20 бюджетних замовлень на загальну суму 7,9 млн грн. Практично усі ці підряди Короїду забезпечив психоневрологічний будинок-інтернат, розташований у маленькому селі Великорибальське за 50 км від Білгорода-Дністровського.

Юрій Короїд регулярно постачає продукти у Великорибальський психоневрологічний будинок-інтернат, причому досить дорого. Наприклад, 19 вересня будинок-інтернат повідомив про намір підписати з Короїдом договір на постачання загалом 6319 літрів соку від виробника ТОВ «Еко-Сфера». У договорі передбачено, що інтернат платитиме Короїду по 47 грн/л за томатний сік, хоча ми знайшли такий за 44,93 грн/л. А от за фруктові соки йому платитимуть по 39,5 грн/л, хоча у мережі доступний яблучно-полуничний сік цієї компанії по 35 грн/л, а персиковий – по 31,86 грн/л.

Втім, більшу увагу привертає персона самого бізнесмена. Ще у липні 2021 року Юрія Короїда було визнано винним АМКУ у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції за доведеними 8-ма фактами змови на торгах. В результаті Юрія Короїда оштрафували на 405,3 тис. грн і він на три роки втратив право отримувати підряди на конкурентних торгах.

Про заборону участі Короїда у бюджетних торгах представник Великорибальського психоневрологічного будинку-інтернату Сергій Тимошенко довідався від журналіста NGL.media. Виявилось, що адміністрація інтернату банально не перевіряла Короїда на наявність санкцій від АМКУ. Тимошенко також запевнив, що цим питанням займуться найближчим часом.

Загалом Юрій Короїд працює як фізична особа-підприємець уже майже 20 років. З моменту впровадження Prozorro у 2016 році він встиг підписати з бюджетними замовниками 360 договорів на 30,8 млн грн, у тому числі з уже згаданим Великорибальським психоневрологічним будинком-інтернатом 84 договори на 11,4 млн грн.

Великорибальський психоневрологічний будинок-інтернат очолює Анатолій Шкімбов, який у 2020 році став депутатом Кулевчанської сільської ради.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy