У проекті меморіального комплексу у Чернігові виявлені значні переплати

Наприклад, за кущі барбарису заплатять вп’ятеро дорожче

Запланована реконструкція території кладовища «Ялівщина» і облаштування меморіального комплексу у Чернігові вже викликала чимало суперечок щодо доцільності цього проекту вартістю 43,7 млн грн. Проте Чернігівська міськрада уже уклала 14 вересня відповідну угоду з місцевим ТОВ «Іннолабс», хоча аналіз NGL.media свідчить, що кошторис проекту завищений щонайменше на 2 млн грн.

За деякими позиціями переплати особливо вражаючі – наприклад кущі барбарису, якими планують засадити територію меморіального комплексу, коштують у кошторисі в п’ять разів вище ринкової ціни, а бордюри – вчетверо дорожчі.

Підрядник з чотирма працівниками

До російського вторгнення чернігівське кладовище «Ялівщина» було закрите. Однак у березні 2022 року через постійні обстріли, зокрема у районі діючого кладовища «Яцево», мешканці Чернігова почали ховати померлих на «Ялівщині». Спочатку ховали там як цивільних, так і військових. Після того, як росіян відігнали від міста, цивільних продовжили ховати на «Яцево», а на «Ялівщині» вирішили ховати лише загиблих військових.

Візуалізація проєкту меморіального комплексу у Чернігові

Візуалізація проекту меморіального комплексу у Чернігові

У травні цього року у міськраді заговорили про створення на території цвинтаря меморіального комплексу з метою вшанування полеглих героїв. У червні було готово кілька ескізних проектів, які у підсумку об’єднали, а вже у липні остаточний проект погодила архітектурно-містобудівна рада Чернігова.

24 серпня управління житлово-комунального господарства Чернігівської міськради оголосило відповідний тендер на 44,3 млн грн, але участь у торгах взяло лише ТОВ «Іннолабс», яке і було визнане переможцем з пропозицією 43,7 млн грн. 14 вересня міськрада уклала відповідний договір, виконати який компанія має до 31 серпня 2024 року.

Офіційно у штаті «Іннолабс» є лише четверо співробітників (директор, майстер і два слюсаря-будівельника), тож компанія планує залучити цілий ряд субпідрядників – ТОВ «Сівертехбуд», ТОВ «Інгресс», ТОВ «Відбуд-Т» та КП «Міськсвітло». Загалом ці компанії мають виконати більше третини запланованих робіт. «Сівертехбуд» і «Міськсвітло» також дадуть в оренду «Іннолабс» необхідну техніку.

Цвинтарні переплати

Попри зниження майже на 600 тис грн від очікуваної вартості, NGL.media виявили у кошторисі «Іннолабсу» ряд позицій, ціни на які важко назвати ринковими.

Більше третини від загальної вартості реконструкції (15,68 млн грн) підрядник планує витратити на виготовлення та встановлення елементів меморіалу. Оскільки це авторські вироби, встановити реальну вартість складно. Та все ж козацькі хрести з двох видів граніту висотою 1,4 м і товщиною 25 см по 822,25 тис. грн кожен виглядають явною надмірністю.

Є й більш наочні, а головне – доказові переплати. За бортові камені 100.30.15 міськрада заплатить по 1158 грн/шт, хоча роздрібна ціна – 180313 грн/шт. Навіть найдорожчий роздрібний варіант зекономив би замовнику 442,8 тис. грн.

Ми працюємо на каві і донатах. Кава у нас є

Кошторисна вартість бордюру 100.20.8 вказана 604 грн/шт, хоча у мережі такі можна знайти за 150206,4 грн/шт – це ще 106,3 тис. грн переплати. Ще 216,7 тис. грн переплатять за гранітну бруківку і бетонну плитку і гранітна бруківка 100х100х50: кошторис 975 грн/м2, ринок 214,28360,71 грн/м2; плитка бетонна тротуарна 200х100х60: кошторис 470 грн/м2, ринок 361,53 грн/м2 .

Ще 620 тис. грн переплатять за пісок, якого потрібно майже 1400 м3. У кошторис закладена вартість у 744 грн/м3, хоча його продають по 250 грн/м3.

Та все ж найбільше здивувала «націнка» на рослинах. Новостворений меморіал за задумом авторів проекту має бути засаджений барбарисом Тунберга сорту Red Rocket, загалом 500 кущів. Так от, за кожен саджанець міськрада заплатить по 1690 грн, хоча роздрібна вартість цих рослин уп’ятеро менша – 316 грн/шт.

До слова за висадку рослин у ТОВ «Іннолабс» відповідатиме субпідрядник – ТОВ «Відбуд-Т», яке було створено через тиждень після оголошення тендеру.

Кілька слів про підрядника

Засноване на початку 2020 року чернігівське ТОВ «Іннолабс» отримало уже 9 замовлень загалом на 49,55 млн грн, і всі – від Чернігівської міськради. Проте усі попередні підряди були дрібними, найбільший (на 3,3 млн грн) компанія отримала ще у 2021 році.

Власником і керівником ТОВ «Іннолабс» вказаний місцевий підприємець Олександр Несін, якому також належать ПП «Уком», ТОВ «Армакко», ТОВ «Нанохімтех» і ПП «Юг-Зіхер». Працює Олександр Несін і як ФОП, який теж отримує від міськради дорогі замовлення.

Минулоріч ТОВ «Іннолабс» програло суд АТ «Будіндустрія» та має сплатити 266,46 тис. грн боргу за неоплачений товар. Судиться з «Іннолабсом» і ТОВ «Інгран ЛТД», яке вимагає  повернути борг у 1,57 млн грн.


Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy