Котлован на комунальній ділянці у Брюховичах зареєстрували як незавершене будівництво

13 Вересня 2023

Попри протести мешканців громади Брюховичів та звернення міського голови Львова Андрія Садового до поліції, підприємство громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» зареєструвало у власність як об’єкт незавершеного будівництва свіжовикопаний котлован на ділянці, де також розташована недобудована школа. Така реєстрація в подальшому значно ускладнить скасування права постійного користування землею, яке має підприємство, і повернення її громаді.

За даними держреєстру речових прав, підприємство громадської організації зареєструвало багатофункціональний комплекс громадського призначення у складі реабілітаційного центру для учасників ООС (АТО) на вулиці Широкій, 2 у селищі Брюховичі.

Реєстрацію здійснив державний реєстратор Трускавецької міської ради Тарас Лужаниця.

За інформацією місцевих мешканців, зараз на цій ділянці, окрім недобудованої школи, відсутні інші об’єкти незавершеного будівництва.

На комунальній ділянці у Брюховичах уже частково вирубали дерева і викопали котлован (фото NGL.media)

На комунальній ділянці у Брюховичах уже частково вирубали дерева і викопали котлован (фото NGL.media)

Нагадаємо, йдеться про скандальне будівництво на ділянці площею 3,5 га в Брюховичах, де розташована недобудована школа. Три роки тому Брюховицька селищна рада безкоштовно передала її громадській організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця», яка планувала тут збудувати реабілітаційний центр для ветеранів АТО. Втім, досить швидко виявилось, що насправді будувати будуть торговий центр і житлові будинки, а реабілітаційний центр займатиме лише 1% загальної площі. При цьому ринкова вартість виділеної безкоштовно ділянки становить близько 1,5 млн доларів США.

У лютому 2021 року було відкрито кримінальне провадження та накладено арешт на ділянку, восени 2022 року будівництво було заблоковано фізично – в’їзд на ділянку перегородили бетонними блоками. Тоді ж заступник мера Любомир Зубач заявив, що Львівська міська рада «буде виправляти те, що накоїли «видатні» діячі Брюховицької селищної ради».

Проте скоро з’явився новий інвестор і проект знову реанімували. Запорізка компанія Sensar Development, за словами директора департаменту міської агломерації ЛМР Юрія Лукашевського, «оновила проєкт і підлаштувала його під потреби громади». На практиці це означало, що замість одного відсотку під реабілітаційний цент пообіцяли надати п’ять.

Кримінальне провадження у цій справі триває досі – досудове розслідування на початку року було продовжено до серпня 2024 року. Проте арешт, який було накладено на ділянку і який не дозволяв жодних реєстраційних дій, було знято 2 серпня поточного року. Відповідну ухвалу прийняв слідчий суддя Галицького районного суду.