Вартість утеплення ліцею у Здолбунові завищили мінімум на 5,2 млн грн

Адміністрація Здолбунівського ліцею №6 замовила проведення капремонту з утепленням фасаду та даху. Підрядником на безконкурентній основі обрали ТОВ «Архітектурне бюро “Янкор”», з яким і уклали договір вартістю 32,4 млн грн. Втім, аналіз кошторису підрядника свідчить про значну переплату – зокрема, на мінераловатних плитах, які використовують для утеплення стін.

Усі роботи мали б бути виконані до кінця 2024 року. Крім власне утеплення стін та даху, підрядник має відремонтувати покрівлю, змонтувати блискавкозахист та водовідвідну систему, а також відновити вентиляційну шахту протирадіаційного укриття.

В наданому замовнику кошторисі «Архітектурного бюро “Янкор”» ми виявили чимало матеріалів, ціни на які суттєво завищені. Зокрема, вогнезахисний матеріал «Біофлейм» по 224,7 грн/кг, а не 108 грн/кг як у мережевих магазинах (переплата 157,5 тис. грн). Майже у чотири рази дорожче заплатить ліцей і за фасадні дюбелі по 16,05 грн/шт, хоча їх можна купити по 4,56 грн/шт. Тож лише на цих дюбелях переплата складе 522,4 тис грн.

Втім, за матеріали для утеплення замовник переплатить значно більше. Наприклад, кошторисна ціна плит мінераловатних товщиною 100 і густиною 135 кг/м3 складає 735,7 грн/м2, а ринкова – 345 грн/м2. На мінвату тієї ж товщини, алеи густиною 110 кг/м3 заклали 682,2 грн/м2, хоча її можна купити за 334 грн/м2. Лише на цих двох позиція ліцей втратить зайві 3,56 млн грн.

Вдвічі дорожче заплатять і за клеючу суміш по 34,4 грн/кг, хоча в мережі є варіанти по 15,96 грн/кг (переплата за весь об’єм 963, 7 тис грн).

Загалом за п’ять вищезгаданих позицій матеріалів ліцей переплатить 5,2 млн грн. І це при тому, що загалом на матеріали підрядник заклав 19,03 млн грн.

Зареєстроване у Млинові Рівненської області ТОВ «Архітектурне бюро “Янкор”» належить Яні Лавренчук, яка в довідці про наявних працівників фігурує також як архітектор. Директором компанії  вказаний Юрій Корнійчук, який у 2015 році булотувався до Рівненської облради від партії «Справедливість» екс-голови СБУ Валентина Наливайченка.

ТОВ «Архітектурне бюро “Янкор”» почало працювати з Prozorro в 2018 році і з того часу встигла підписати 32 договори на 1,18 млрд грн. Улюбленим замовником фірми є департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА, на який припадає 87% вартості усіх бюджетних контрактів «Архітектурного бюро “Янкор”».

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy