Суддя Радченко скасував арешт на 3,46 га і недобудовану школу у Брюховичах

02 Серпня 2023

Слідчий суддя Галицького районного суду Львова Віталій Радченко вдруге скасував арешт на земельну ділянку площею майже 3,5 гектари та будівлю недобудованої школи в Брюховичах, який був накладений в рамках кримінального розслідування. Відповідне рішення суддя ухвалив 2 серпня.

Нагадаємо, вперше він скасував арешт у вересні 2022 року, але в грудні його знову відновили. Арешт передбачав, що ділянку не можна продати/передати комусь, а також заборону на користування землею і об’єктами на ній, в тому числі знесення недобудованої школи.

Арешт зняли за клопотанням підприємства громадської організації учасників АТО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця». Саме цій організації у 2020 році безкоштовно передали величезну ділянку для будівництва реабілітаційного центру для ветеранів АТО. Втім, потім виявилось, що цей центр займе там лише 1% загальної площі.

Слідчий суддя Галицького районного суду Львова Віталій Радченко (фото NGL.media)

Слідчий суддя Галицького районного суду Львова Віталій Радченко (фото NGL.media)

Восени 2022 року можливість будівництва заблокувала Львівська міська рада: паркан демонтували, а в’їзд на ділянку перегородили бетонними блоками. Потім стало відомо, що будівництво на цій ділянці вирішила реалізувати запорізька компанія Sensar Development, за якою стоять брати Марченки, пов’язані з партією «Самопоміч».

Нещодавно Sensar Development представила оновлений проект забудови, згідно з яким реабілітаційний центр становитиме 2,5-5% від майбутньої забудови. Решта будуть апартаменти.

Будівництву перешкоджав хіба накладений арешт, тож тепер девелопер може знести недобудовану школу і почати будівництво апартаментів.

І прокурор, і представниця Львівської міськради заперечували у суді проти зняття арешту. Як зазначив прокурор, ще нема результатів повторної експертизи, а тому, ймовірно, експерт потребуватиме додаткових даних, в тому числі повторного огляду ділянки і об’єкту.

Представники підприємства громадської організації учасників АТО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця», якій належить ділянка, у судове засідання не з’явилися. З їхньої заяви відомо хіба те, що підозрюваних у справі досі нема, а накладений арешт блокує діяльність підприємства. Вони також підкреслили, що платять податки з внесків своїх членів, не зазначивши конкретної суми, і що ділянка потребує огородження, бо туди мають доступ сторонні особи.

Суддя Віталій Радченко прийняв рішення про повторне зняття арешту ділянки. Аргументація такого рішення ще невідома, оскільки повний текст ухвали не готовий.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy