Компанія депутата міськради Різника вивела з-під охорони мозаїку на Винниківському ринку

19 Червня 2023

фото DailyLviv.com

Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов ПП «Галицький шлях», яке належить депутату Львівської міської ради Олексію Різнику, і постановив виключити з охоронного переліку панно на стіні «Винниківського ринку» через неправильну адресу. Відповідне рішення було опубліковане в реєстрі 15 червня.

У жовтні 2019 року для захисту особливо цінних історичних мозаїк виконавчий комітет міськради затвердив «Перелік мозаїчних творів на території м. Львова». Цим рішенням забудовникам заборонили під час будівельних робіт на об’єктах, на яких розміщені ці мозаїки, робити з витворами будь-що, крім ремонту. У цей перелік під номерами 32 і 33 потрапили панно на вулицях Солодова, 3 та Личаківській, 55. Перше знаходиться на стіні «Винниківського ринку» зліва від входу, а друге – на глухій стіні житлового будинку поряд із ринком.

Зліва від входу на ринок – мозаїка №32. Мозаїка зверху – №33 (фото Сергія Криниці)

Сам «Винниківський ринок» раніше був комунальним, але у 2019 році в результаті сумнівних реєстраційних дій його власником стало ТОВ «Дари Львівщини». Ця компанія належить Софії Максимець – доньці бізнесмена, екс-депутата міської й обласної рад Григорія Козловського. Потім через схему з іпотекою та неповернутим боргом нерухомість «перекинули» на ПП «Галицький шлях» бізнес-партнера та юриста Козловського, а нині – депутата міської ради Олексія Різника.

Козловський виходить на ринок

Восени 2021 року «Дари Львівщини» подали до суду позов і попросили визнати недійсними пункти 32 і 33 охоронного переліку. Після зміни власника ринку, позивачем став уже «Галицький шлях». За словами представників компаній, включення мозаїк до списку нібито «створює додаткові обов’язки» для них як для власників будівель магазинів. Імовірно, Різник і Козловський планують в майбутньому знести «Винниківський ринок» і побудувати щось впритул до глухої стіни будинку на Личаківській, 55, на якій розміщена мозаїка. А охоронний статус пам’яток заважає їм це зробити.

Наприкінці жовтня минулого року Львівський окружний адміністративний суд відмовив «Галицькому шляху» в позові. Проте в апеляції представники компанії довели, що перша інстанція не звернула увагу на їхній довід, що в охоронному переліку вказана неправильна адреса мозаїки на стіні ринку – насправді вона знаходиться не на вулиці Солодова, 3, а на Личаківській, 51. Цю обставину не заперечив представник міськради. Тому Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив позов і визнав пункт 32 переліку нечинним. Але мозаїка на стіні житлового будинку на Личаківській, 55 все ще залишається під охороною.

Скріншот із дисертації Наталії Піддубної

Також «Галицький шлях» стверджував, що панно біля входу на ринок насправді нібито було створене у 1990-х роках його працівниками й не становить ніякої культурної цінності. Але згідно з дисертацією доцентки інституту архітектури НУ «Львівська політехніка», його автором є Олександр Кошеваров і пам’ятка датується 1970-ми роками. На даний час вона перебуває в незадовільному стані – під час реконструкції магазину в панно прорубали вікно та вентиляційний отвір.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.