СБУ придбала автомобілі Toyota Corolla у компанії з російським слідом

26 Травня 2023

Автосалон ТОВ «Артсіті» у Харкові

Управління Служби безпеки України у Дніпропетровській області поповнило власний автопарк завдяки компанії з «чорного списку» АМКУ. За результатами відкритих торгів з особливостями чотири нові Toyota Corolla спецслужбі поставить харківське ТОВ «Артсіті».

Загальна вартість замовлення склала 3,246 млн грн, тобто одне авто з проблисковими маячками і гучномовцем коштувало 811,5 тис. грн. В автосалонах таку Toyota Corolla, але без спецпристроїв, продають за  765,9 тис грн.

Незважаючи на значну вартість угоди і відсутність в тендерній документації специфічних вимог ТОВ «Артсіті» виявилось єдиним учасником торгів. Більше того, пропозиція компанії не викликала у закупівельників СБУ жодних питань, хоча ще 10 листопада 2022 року ТОВ «Артсіті» було визнано винним в антиконкурентних узгоджених діях – простіше кажучи, у змові на торгах. Компанія отримала штраф у розмірі 18,73 млн грн і на три роки потрапила до так званого «чорного списку» – це означає пряму заборону отримувати бюджетні підряди на конкурентних торгах.

Власником харківського ТОВ «Артсіті» значиться громадянин Вірменії Олександр Хоренович Лалаян. Варто зауважити, що до 24 лютого 2023 року включно Олександр Лалаян фігурував в українських реєстрах як громадянин РФ з пропискою в селі Нова Таволжанка Бєлгородської області, впритул до українського кордону. Проте кілька тижнів тому Олександр Лалаян змінив свої реєстраційні дані, вказавши себе громадянином Вірменії. Раніше він також мав три компанії, зареєстровані за російським законодавством, однак наразі всі вони ліквідовані.

Наразі ТОВ «Артсіті» це єдина українська фірма, якою володіє Олександр Лалаян, однак донедавна йому належали з десяток автомобільних компаній, що поставляли транспорт для різноманітних українських підприємств, установ та організацій. Частина цих фірм, зокрема ТОВ «Автоарт», було переписано на Анну Хоренівну Горбову, яка й досі володіє бізнесом у Росії.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.