Компанія з «чорного списку» АМКУ отримала підряди від «Енергоатому» на 78 млн грн

24 Травня 2023

Хмельницька АЕС (фото RLuts)

На початку квітня ТОВ «Укртехремонт» було визнано винним у вчиненні антиконкурентних узгоджених дій – простіше кажучи, у змові на торгах. Отримавши штраф та потрапивши до «чорного списку» АМКУ, компанія продовжила участь у публічних закупівлях та встигла виграти шість підрядів від «Енергоатома» на загальну суму 78,32 млн грн.

Чинне закупівельне законодавство забороняє компаніям, визнаних винними у змовах, отримувати бюджетні замовлення на конкурентних закупівлях. Тому усі потенційні учасники мають підтверджувати, що протягом останніх трьох років не притягувались до відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

«Укртехремонт» ще 7 квітня оштрафували за змову з ТОВ «Рембудтехнологія» на торгах того ж таки «Енергоатома». Це рішення АМКУ може бути оскаржене протягом двох місяців, однак станом на кінець травня жодних ухвал по цій справі в держреєстрі судових рішень не з’являлось.

Тим не менше «Укртехремонт» продовжив перемагати у тендерах від «Енергоатому», щоразу запевняючи замовника, що компанія не має проблем з антимонопольним законодавством. Таким чином, надавши замовнику недостовірну інформацію, «Укртехремонт» отримав ще шість підрядів:

  • ремонт покрівель за 17,48 млн грн для Хмельницької АЕС;
  • ремонт покрівель безшовними матеріалами за 37,25 млн грн для Хмельницької АЕС;
  • поточний ремонт антикорозійного покриття внутрішньої поверхні БАТ-2 за 1,48 млн грн для Рівненської АЕС;
  • поточний ремонт покрівлі складу за 9,04 млн грн для Рівненської АЕС;
  • поточний ремонт господарської будівлі за 1,35 млн грн для Рівненської АЕС;
  • ремонт антикорозійного покриття внутрішньої поверхні бака «брудного» конденсату за 2,84 млн грн для Рівненської АЕС;

Власником та керівником ТОВ «Укртехремонт», зареєстрованого в Броварах у 2016 році, вказаний киянин Вадим Ілюшин, якому також належить ТОВ «Укрпромтехремонт». З моменту заснування компанія уже підписала через Prozorro 108 договорів (в тому числі 100 договорів саме з НАЕК «Енергоатом») на загальну суму 263,92 млн грн.

 

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.