Як перевірити учасника закупівлі

05 Травня 2023

Інструкція, як знайти потрібну інформацію про діяльність, досвід та порушення, вчинені юридичними та фізичними особами, які беруть участь у публічних закупівлях

  1. Єдиний державний реєстр судових рішень

https://reyestr.court.gov.ua/

У реєстрі можна відшукати інформацію про «судовий» досвід компаній. Найкраще шукати за назвою компанії у верхньому рядку пошуковика, відсортувавши справи за «датою ухвалення рішення/за спаданням» – таким чином першими у результатах будуть найновіші справи. Для покращення пошуку можна додати ще один фільтр – «форма судочинства». Наприклад, обравши господарські справи можна дізнатись про позови до певної компанії. Тут найбільш цікавими є судові позови замовників до цієї компанії як виконавця, адже можна знайти інформацію, наприклад, про невиконані зобов’язання тощо. Або ж знайти всі судові документи у «кримінальних» справах, де фігурує компанія і що може свідчити про її негативний досвід, а також адміністративні – чи нема спорів з державою.

Важливим інструментом для пошуку інформації також є сайт «Судової влади», а саме розділ «Стан розгляду справ» – https://court.gov.ua/fair/. За назвою компанії чи іменем директора можна відшукати й ті справи, які не вдалося знайти при пошуку в реєстрі судових рішень. Наприклад, імена засуджених осіб в реєстрі знеособлені, однак тут пошук за іменем працює. Таким чином ми, наприклад, з’ясували, що фірма двічі засудженого бізнесмена будуватиме поліції розплідник для собак за 40 млн грн.

  1. «Чорний список АМКУ»

https://amcu.gov.ua/napryami/oskarzhennya-publichnih-zakupivel/zvedeni-vidomosti-shchodo-spotvorennya-rezultativ-torgiv

Це перелік учасників закупівель, щодо яких АМКУ прийняв рішення та наклав штрафні санкції за антиконкурентні узгоджені дії на торгах, або, як їх ще називають, «змови на торгах». Потрібно завантажити найбільш актуальну версію списку і пошукати потрібного за назвою/іменем або кодом ЄДРПОУ.

Потрапляння в такий список означає не тільки отримання штрафу, а й трирічну заборону (з дати рішення) на перемогу у торгах. Якщо учасник є такому списку і ще не минуло три роки з дати рішення, то замовник повинен відхилити таку пропозицію.

Крім того, варто перевірити в судовому реєстрі, чи таке рішення АМКУ не було скасоване в судах або ж, наприклад, його дію не зупиняли до винесення рішення судом.

  1. Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search

У цьому реєстрі можна перевірити, хто є власником (а також бенефіціаром) та директором компанії, коли вона була зареєстрована і де саме. Тут можна перевірити, чи наприклад, росіяни не є засновниками бізнесу, який хоче отримати бюджетне замовлення.

  1. YouControl        

https://youcontrol.com.ua/  

Аналітична система, яка поєднує в одному місці інформацію з багатьох реєстрів про фізичних та юридичних осіб і зв’язки між ними. Корисними буде блок про історію компанії. Зокрема, можна перевірити, чи ще нещодавно серед засновників не були росіяни. Система «підтягує» інформацію про ліцензії, власність, патенти, зв’язок з декларантами, отримані бюджетні замовлення, актуальний статус (чи не розпочато процедуру банкрутства чи ліквідації), а також згадки в судовому реєстрі.

  1. Опендатабот

https://opendatabot.ua/  

Ще одна аналітична система, яка поєднує інформацію з багатьох реєстрів про фізичних та юридичних осіб. Містить блок про історію компанії, засновників, тендери, тощо. Демонструє актуальний статус компанії та згадки в судовому реєстрі за наявності позовів.

  1. Clarity Project

https://clarity-project.info/

Дозволяє дуже легко аналізувати інформацію про участь в публічних закупівлях (Prozorro), а також  аукціони ProZorro.Продажі за різними критеріями. Система знаходить і показує інформацію про учасників торгів і зв’язках між ними, а також аналітичні дані про лідерів серед постачальників у певних замовників. Портал також містить інформацію про фінансові звіти компаній.

  1. Єдиний веб-портал використання публічних коштів та пошуково-аналітична система .007

https://spending.gov.ua/new/     https://www.007.org.ua/

Mістить інформацію про трансакцій бюджетних коштів на Єдиному казначейському рахунку. Дозволяє бачити рух коштів між замовниками та виконавцями. Пошук можливий за розпорядниками коштів та трансакціями. Дозволяє створити аналітику щодо бюджетних проплат та отримувачів бюджетних коштів.

 

Цей матеріал підготовлено в рамках проекту Інституту висвітлення війни та миру за фінансової підтримки МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.