Волинська компанія продала чиновникам техніку дорожче власного прайсу

14 Квітня 2023

Співвласниця ТОВ «Спецкомунтех» Анастасія Веніславська (фото pershyj.com)

Міськрада 15-тисячного містечка Ківерці на Волині зі значною переплатою закупила техніку для комунальників у компанії, співвласницею якого є донька екс-заступника прокурора області та племінниця представника президента у Верховній Раді Анастасія Веніславська. Про це стало відомо з порталу електронних закупівель Prozorro. Загальна сума переплати становить близько 1,6 млн грн.

Ківерцівська міська рада придбала у ТОВ «Спецкомунтех» нову підмітально-прибиральну машину ABL GIANT 3.0, а також вживані автогідропідіймач на базі Iveco і самоскид з краном-маніпулятором DAF, заплативши за все понад 11 млн грн. При цьому незадовго до торгів «Спецкомунтех намагався продати цю ж техніку через маркетплейси та власний сайт за суттєво нижчими цінами.

Підмітально-прибиральна машина ABL GIANT 3.0

Наприклад, підмітально-прибиральну машину ABL GIANT 3.0 «Спецкомунтех» продав за 5,1 млн грн, хоча на власному сайті пропонує її за 4,1 млн грн. У телефонній розмові менеджер компанії запевнив, що вартість вказана з ПДВ та щодня автоматично індексується відносно курсу. Зрештою, ту ж машину «Спецкомунтех» виставив на AUTO.RIA ще дешевше – 3,9 млн грн з можливістю торгу. Проте ківерцівські чиновники заплатили за неї на 30% більше, втративши 1,2 млн грн.

Схожа ситуація  і з вживаним автогідропідіймачем на базі Iveco. На сайті «Спецкомунтех» його продають за 1,55 млн грн, а міськрада заплатила 1,9 млн грн. Загалом переплата на цих двох позиціях становить до 1,6 млн грн.

Вживаний автогідропідіймач (автовишка) на базі Iveco

Директор ТОВ «Спецкомунтех» Михайло Бухаров стверджує, що збільшення вартості зумовлена додатковим обладнанням. «Ті “вилки” [різниці у цінах] передбачають наявність додаткової комплектації. Її не треба показувати якось додатково в договорі», – заявив Бухаров у розмові з НГЛ, відмовившись надати список додаткового обладнання.

Слова Бухарова заперечив керівник Ківерцівського міського виробничого управління ЖКГ Руслан Левчик, який у телефонній розмові з НГЛ зауважив, що не просив постачальника укомплектовувати машини понад вказаного у техзавданні.

Формально компанія «Спецкомунтех» була заснована у 2018 році Зоєю Веніславською – мамою 53-річного народного депутата Федора Веніславського, чинного представника президента у Верховній Раді, і його брата 47-річного Вадима Веніславського. До речі, у 2014 році Вадима Веніславського звільнили з прокуратури у рамках люстрації, але через п’ять років він поновився через суд і отримав в результаті посаду у Офісі генпрокурора.

Поки тривала судова тяганина Вадим Веніславський не сидів без діла – саме він був бенефіціаром і керівником ТОВ «Спецкомунтех», поки у 2020 році компанія формально не перейшла під контроль його доньки Анастасії Веніславської.

ТОВ «Спецкомунтех» активно постачає комунальну техніку, переважно у Волинській області. За даними YouControl, загальна вартість укладених угод становить 95 млн грн.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.