Батько відомого міграційника не зміг повернути 190 тис. доларів, вилучених під час обшуку СБУ

28 Березня 2023

Вилучені під час обшуку у квартирі Ігора Семинога 190 тис. доларів США (фото Офісу генерального прокурора)

Галицький районний суд Львова відмовився повернути 190 тис. доларів батькові начальника управління міграційного контролю Державної міграційної служби у Києві та області Ігоря Семинога, які СБУ вилучила під час обшуку. Про це йдеться в ухвалі суду від 14 березня.

Обшук у київській квартирі Семинога оперативники львівського СБУ провели ще 1 липня 2022 року в рамках кримінального провадження стосовно іншого міграційника – заступника начальника ДМС Києва та області Дмитра Лемеша. Його звинувачують у виготовленні за хабарі документів для легалізації іноземців в Україні.

Ігор Семиног (на чолі столу) під час наради. Фото з офіційного сайту ДМС

Ігор Семиног не є підозрюваним у цій справі, його допитували лише в якості свідка. У грудні адвокат Семинога успішно оскаржив арешт вилучених під час обшуку трьох айфонів та 190 тис. доларів, які, за його словами, насправді належать батькові його клієнта – Олександру Семіногу (саме так у документах). Тоді Олександр Семіног пояснював суду, що ці гроші він отримав ще у 2020 році від продажу своєї квартири. У минулому році через постійні обстріли росіян він спочатку переїхав з Харкова до Києва, а потім взагалі поїхав відпочивати у Єгипет. На час своєї відсутності гроші залишив на зберігання синові, у квартирі якого їх і знайшли слідчі.

Після скасування арешту адвокат кілька разів звертався до Управління СБУ в Львівській області, яке веде справу, з проханням повернути майно, але відповіді так і не отримав. Тому він знову пішов до суду зі скаргою. Проте під час засідання з’ясувалося, що в жовтні минулого року деякі матеріали зі справи Лемеша були виділені в окреме провадження за статтею про торгівлю людьми. Слідство по ньому зараз веде київське територіальне управління Державного бюро розслідувань, і три айфони та 190 тис. доларів з квартири Семинога стали речовими доказами у новій справі.

Оскільки арешт на гроші та телефони був скасований лише по старому провадженню СБУ, а не по новій справі ДБР, то суд не побачив підстав для повернення майна і відмовив адвокатові.

Ігор Семиног очолює управління міграційного контролю ДМС Києва та області з 2019 року. До цього він працював начальником відділу запобігання нелегальній міграції у головному управлінні ДМС у Харківській області.

Його батько Олександр Семіног також раніше служив у структурі МВС на Харківщині, у відставку вийшов у званні полковника міліції. У ЗМІ його пов’язують з Сергієм Курченком – раніше він входив до наглядових рад футбольного клубу «Металіст» і «Реалбанку», які належали олігарху-втікачу. Зараз Олександр Семіног є адвокатом і асоційованим партнером у адвокатському об’єднанні «Gestors», що також представляє інтереси компаній Курченка в судах.

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки National Endowment for Democracy. Зміст публікації є винятковою відповідальністю редакції i не відображає погляди National Endowment for Democracy.