Підозрюваному у хабарництві менеджеру міграційної служби призначили 2,5 млн грн застави

14 Липня 2022

Фото Офісу Генерального прокурора

Слідча суддя Галицького районного суду Львова призначила запобіжні заходи заступнику начальника Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби у Києві та Київській області та його спільникові. Їх триматимуть під вартою, але вони зможуть вийти під заставу, сплативши по 2,5 млн грн кожен.

З ухвал суду випливає, що у громадянина Республіки Індія закінчувався термін дії посвідки на тимчасове проживання, а тому він звернувся до товариша, котрий має дружні стосунки із службовими особами ЦМУ ДМС у Києві та Київській області для консультації.

Товариш звернувся до заступника начальника, який тепер є підозрюваним. Він  погодився допомогти, але скерував до другого підозрюваного, який, як випливає з ухвал, не працює в міграційній службі. За послуги запросили 10 тис. дол, які були передані 1 липня. В ухвалі повідомляється про розподіл коштів між підозрюваними, але озвучують менші суми:

«Особа_3 одержав не менше 2000 доларів США, а Особа_1 одержав не менше 1200 доларів США, після чого їх злочинна діяльність була припинена працівниками правоохоронних органів».

Натомість у прес-релізі Офісу Генерального прокурора йдеться, що мова не один випадок. За даними слідства, підозрювані організували схему легалізації перебування на території України іноземних громадян «з країн підвищеного терористичного ризику та країни-агресора».

«Посадовець міграційної служби, залучивши товариша, підшукував мігрантів і пропонував їм за 10-15 тис. дол. оформити дозвіл на постійне проживання в Україні. Остаточна сума «винагороди» залежала від країни походження, типу документів і термінів їх оформлення. Іноземцям видавалися посвідки на тимчасове проживання, постійне проживання в Україні або посвідчення біженців», – йдеться в офіційному повідомленні.

Загалом провели 35 обшуків, вилучили понад 160 пакетів документів іноземців, у тому числі громадян росії, яких підозрювані мали намір легалізувати на території України, а також більше 320 тис. дол. і 400 тис. грн.

Фото Офігу Генерального прокурора

За даними Судової влади, підозрюваним заступником начальника Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби у Києві та Київській області є Дмитро Лемеш.

Згідно зі ще однієї ухвалою, суддя відмовилась відсторонити його від посади. Досудове слідство у даному кримінальному провадженні розпочате ще у вересні минулого року, і увесь цей час підозрюваний працював на цій посаді. Обвинувачення не зазначило, які саме речі та документи може знищити підозрюваний на роботі.

У суді посадовець повідомив, що справді до нього звернувся товариш, який в смс-повідомленні просив допомогти в отриманні посвідки на постійне проживання в України у зв`язку із одруженням. Прохача товариш охарактеризував як порядну людину, яка допомагає українцям у боротьбі з ворогом. Відтак, посадовець скерував його до іншої людини, яка надає правову допомогу у цих питаннях. У підозрі працівнику міграційної служби також не вказано, що якісь документи для громадянина Республіки Індія почали готувати чи вже підготували.