Спілка художників програла апеляцію у справі нового готелю у центрі Львова

27 Березня 2023

фото НГЛ

Восьмий апеляційний адміністративний суд поновив дію містобудівних умов і обмежень (МУО) на будівництво готелю на площі Міцкевича у центрі Львова, які раніше скасувала Національної спілка художників України (НСХУ). Суд вирішив, що виконком Львівської міськради нічого не порушував, видаючи МУО на нове будівництво в історичному центрі міста. Зараз будівництво готелю, яке веде компанія власника мережі ОККО Віталія Антонова, завершується.

Національна спілка художників звернулася до суду, щоб скасувати містобудівні умови і обмеження на будівництво готелю на площі Міцкевича, 9 ще у 2020 році. На той момент ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» бізнесмена Віталія Антонова уже отримало МУО, але будівництво готелю ще не стартувало.

Спілка художників заявила про порушення під час видачі МУО, адже територія будівництва розташована в межах історичного ареалу Львова, внесеного до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а фундамент раніше зруйнованої кам’яниці на цьому місці вважається пам’яткою архітектури національного значення. Тому, щоб будувати тут щось нове, необхідне погодження Міністерства культури та ЮНЕСКО, які забудовник не отримав.

У серпні 2022 року Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов НСХУ і скасував містобудівні умови і обмеження. Це рішення забудовник – «Центр розвитку нерухомості – оскаржив в апеляції.

В апеляційному суді представники Львівської міськради і «Центру розвитку нерухомості» заявили, що МУО були видані без порушень. Зокрема, представник управління історичного середовища міськради пояснив, що на момент видачі МУО житловий будинок на пл. Міцкевича, 9 у був визначений таким, який не підлягає занесенню до держреєстру пам`яток.

«Більш того, на той час не існувало такого об`єкта нерухомого майна через його демонтаж (знесено з огляду на аварійний характер за рішенням власника територіальної громади), а також і були відсутні його залишки (фундамент). У зв`язку з чим, безпідставним є посилання позивачів на охоронний договір щодо такого об`єкта за фактом відсутності останнього, що свідчить про нікчемний характер відповідного правочину», – заявили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Натомість Кабінет міністрів України надіслав до суду пояснення, де підтримав НСХУ і визнав, що забудовник справді був повинен отримати позитивний висновок від Мінкульту та ЮНЕСКО. Ще раніше Мінкульт видав приписи про припинення будівництва на площі Міцкевича, але компанія Антонова скасувала їх в суді.

Колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду дійшла до висновку, що у Львівської обласної організації НСХУ відсутнє право власності на об’єкт на пл. Міцкевича, 9, а отже охоронний договір, укладений між спілкою і міською радою, не є чинним.  Окрім того, суд наголосив на тому, що за діючим законодавством забудовник справді мав отримати позитивний висновок від Мінкульту і ЮНЕСКО на нове будівництво в історичному центрі, однак вже після отримання містобудівних умов і обмежень.

Таким чином апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та відновив дію містобудівних умов і обмежень на будівництво готелю.

Про будівництво

Збудована ще у першій половині XIX ст. кам’яниця на площі Міцкевича справді належала свого часу НСХУ, проте у 1991 році будинок був сильно пошкоджений в результаті пожежі і у 1997 році його демонтували. У 2005 році право власності на ділянку отримав теперішній забудовник ТОВ «Центр розвитку нерухомості», проте НСХУ не погоджувалась з новим будівництвом, вважаючи, що це порушить її права на залишки кам’яниці. Через конфлікти довкола цього проекту він довго відкладався, а «Центр розвитку нерухомості» кілька разів отримував містобудівні умови і обмеження. Востаннє виконком ЛМР погодив МУО у 2020 році і невдовзі на площі Міцкевича стартувало будівництво нового готелю, яке уже близьке до завершення.

ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» входить до групи фірм «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова, якому належить, зокрема, мережа АЗС «Окко».

Нагадаємо, що «Наші гроші. Львів» неодноразово писали, що з січня 2019 року виконком Львівської міської ради взагалі не може видавати містобудівних умов та обмежень, оскільки у Львові не затверджений історико-архітектурний опорний план.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.