Закуплені закарпатським лісгоспом для охорони лісу позашляховики возять керівництво

28 Лютого 2023

Фото ілюстративне з сайту vidi.ua

Придбані Брустурянським лісомисливським господарством дві Toyota Hilux вартістю понад 3,2 млн грн використовували не для охорони лісу, а для перевезення керівників. Про це стало відомо з аудиторського звіту лісгоспу за останні три роки, яке провело Управління Західного офісу Держаудитслужби у Закарпатській області.

Так, влітку минулого року Брустурянське ЛМГ замовило два нові автомобілі Toyota Hilux 2755 L A/T Legend за 1,57 млн грн та Toyota Hilux 2.755L Pick-up A/T за 1,66 млн грн.

Одразу після цього один із автомобілів покращили ще на 179 тис. грн, а саме провели бронювання передньої частини автомобіля, здійснили покриття захисною плівкою бокових бортів, провели тонування скла та інше.

Як встановили аудитори, на момент придбання лісгосп мав шість автомобілів, чотири з яких підвищеної прохідності. Потребу нової дорогої покупки лісгосп пояснював необхідністю «у виконанні виробничих функцій та охорони лісу від пожеж». Держлісагентство, як сказано у звіті, не заперечило придбання двох авто, «які будуть використовуватись для охорони та патрулювання в лісових масивах».

Але в результаті обидва автомобілі, вказали аудитори, не використовували для охорони лісу чи патрулювання. Так, одним з них користувався тодішній директор Брустурянського лісомисливського господарства Ярослав Олійник, а в подальшому новий – Руслан Сазанський.

«Замовили для забезпечення належної охорони лісів від пожеж, проведення рейдових груп, з метою забезпечення охорони лісів, це дійсно так, це було придбано, – розповів головний лісничий «Брустурянського ЛМГ» Михайло Бігун, а також зазначив, що не погоджується з тим, що машину використовують не за призначенням. – Зараз на даний час керівник їздить, він постійно їздить і по вечорах може поїхати в ліс, провести перевірку лісових та мисливських угідь, чому не використовувалася».

А другий автомобіль передали безкоштовно на баланс іншого держпідприємства – «Закарпатліссервіс». Причому, за даними YouControl, це ДП має ще три автомобілі, два з яких – це Skoda Superb 2018 року випуску і Volkswagen Caravelle 2017 року випуску.

Василь Кий, директор «Закарпатліссервісу», сказав, що переданий їм автомобіль використовується спільно із заступником начальника новоствореного Карпатського офісу Віталієм Петренком. Останній відомий як екс-начальник Закарпатського управління лісового та мисливського господарства (управління зараз в стані припинення). Автомобіль передали на «Закарпатліссервіс», оскільки управління підпадало під лісову реформу. Кий переконаний, що автомобіль використовується за призначенням, для охорони лісу.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.