Посадовцю «Львівської залізниці» не вдалося повернути вилучені поліцією гроші  

25 Січня 2023

Фото із затримання. Джерело: Львівська обласна прокуратура

Затриманому на хабарі заступнику начальника дистанції колії «Львівської залізниці» Володимиру Процику не вдалося зняти арешт з вилучених під час обшуків грошей. Посадовець залізниці намагався довести, що ці гроші належать його дружині, а не йому, але Залізничний районний суд Львова відмовився їх повертати.

Володимира Процика затримали  за підозрою в отриманні хабара 12 квітня 2022 року. За версією слідства, він вимагав 24 тис. грн за безперешкодний відпуск відпрацьованої щебеневої суміші, яка перебуває на балансі залізниці. Залізничника затримали, коли він брав другу частину хабара. У той ж день «Укрзалізниця» звільнила Володимира Процика, але згодом скасувала свій ж наказ і поновила його на посаді заступника начальника дистанції колії.

У межах досудового розслідування суд наклав арешт на 90700 грн, 10 злотих, 150 євро, 15239 доларів, вилучених у Володимира Процика. А 17 січня 2023 року колишній залізничник подав клопотання, попросивши зняти арешт з цих грошей. 

Процик заявив, що гроші належать його дружині, і більшість з них була у неї на депозиті ще до шлюбу. З його слів, після початку повномасштабної війни вони з дружиною вирішили зберігати частину грошей не вдома, а у його службовому кабінеті та в машині. А зараз нібито ці гроші потрібні дружині, щоб розрахуватись ними за операцію.

Згідно із декларацією про доходи Процика за 2019 рік, у його дружини було в банку лише 7 тис. дол. Натомість він також декларував позику від 2014 року – 352 тис. грн.

Прокурор у суді заперечив проти зняття арешту з грошей, заявивши про відсутність доказів, що вони належать дружині Процика. Залізничний районний суд на засіданні 17 січня підтримав позицію прокурора і відмовив Володимиру Процику у задоволенні клопотання.

Того ж дня Залізничний районний суд задовольнив клопотання прокуратури і відсторонив Володимира Процика від посади на два місяці.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.