Фірма депутата Золочівської міськради отримала 7,6 млн грн штрафу

17 Листопада 2022

Йосип Барабаш. Фото: archive.zlmr.gov.ua

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України 8 листопада оштрафувала ТОВ «Золочівагробуд» 7,63 млн грн та МП «Золочівка» на 42 тис. грн.

Підставою для цього став попередній висновок Західного міжобласного територіального відділення АМКУ, який засвідчив, що ТОВ «Золочівагробуд» і МП «Золочівка» узгодили свою поведінку під час проведення тендеру у Золочеві.

Це реконструкція каналізаційного колектора по вул. Набережна і напірного колектора в місті на 14,3 млн грн, яку замовили ще у 2018 році.  АМКУ оштрафував ці два золочівські підприємства «у розмірі до десяти відсотків минулорічної виручки». А це 7,63 млн грн для «Золочівагробуд» та 42 тис. грн – для «Золочівка».

Крім того, перед тим, 20 жовтня, ці компанії отримали ще по одному штрафу, щоправда, меншому. Так, Західне міжобласне територіальне відділення АМКУ своїм рішенням визнало, що «Золочівагробуд» і «Золочівка» узгоджено «торгувалися» під час тендеру на будівництво амбулаторії монопрактики в Ремезівцях Золочівського району. Це тендер на 6,8 млн грн, який також проводили у 2018 році.

Згідно із цим рішенням, обидва підприємства приймали участь в аукціоні з однієї IP-адреси, синхронно завантажували у Prozorro документи, які були відскановані на одному пристрої, подали однакові розрахунки у кошторисах. Більше того, директори підприємств зідзвонювалися під час проведення аукціону.

Тож, обидва підприємства були внесені у так званий «чорний список АМКУ» і три наступні роки вони не зможуть брати участі в торгах.

Про компанії

ТОВ «Золочівагробуд» працює з 2000 року. Власниками фірми є Михайло Круглик (водночас директор фірми) та Йосип Барабаш. Останній був депутатом Золочівської районної ради, а з 2015 року є депутатом Золочівської міської ради, входить до постійної комісії з земельних питань, екології, містобудування, архітектури та охорони історичного середовища. У 2015 році зайшов у міськраду від партії «Самопоміч», а в 2020 році від партії «Громадянська позиція». В 2020-му році також балотувався до Львівської обласної ради, але не пройшов.

За даними з Prozorro, із «Золочівагробуд» за останні чотири роки укладено 189 договорів на 155 млн грн, з яких 170 угод на 54,57 млн грн укладено напряму без тендеру.

МП «Золочівка» засноване у 1995 році та належить золочівського кооперативу по водопостачанню та каналізуванню «Заріччя». Директор підприємства Тарас Торський також був депутатом Золочівської міської ради 6 скликання від ПП «Свобода», а тепер входить до однієї постійної комісії із Барабашом – у 2020 році пройшов від партії «За майбутнє».

Підприємство не приймає участі у публічних закупівлях з кінця 2018 року.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.