«Львівугілля» знову закупило дорогі саморятівники для шахтарів у пов’язаних фірм

24 Жовтня 2022

ДП «Львіввугілля» уклало угоду на придбання саморятівників для шахтарів з ТОВ «Рейтор Лтд» на загальну суму 8,3 млн грн. Підприємство придбало 495 саморятівників виробництва турецької компанії «Dezega SP», відтак, вартість одного склала 16,8 тис. грн.

Як повідомляють «Наші гроші», рівно рік тому таке саме обладнання в Україні купували за 10, 6 тис. грн. Тобто за рік, для державних замовників ціна зросла в півтора рази. Натомість, у відкритих джерелах подібні саморятівники ШСС-1П можна знайти вдвічі дешевше – за 7,4 тис. грн.  А у 2020 році вони взагалі траплялись за ціною лише у 3,9 тис. грн.

Львівське державне підприємство вже не вперше купує дорогі саморятівники ШСС-1П турецького виробництва. Ще у 2017 році ми писали про закупівлю підприємством саморятівників виробництва турецької «Dezega SP» за 9,5 тис. грн, в той час як роздрібні постачальники демонстрували учетверо нижчі ціни.

Тоді на торги прийшли дві компанії «Захистпром Трейд» та «ДТК-Трейдінг», які не торгувались на аукціоні та запропонували практично однакові ціни. Цікаво, що за кілька місяців до цього тендеру представники «Львіввугілля» зверталось до Міністерства економічного розвитку та торгівлі та нарікали на те, що постачальники саморятівників для шахтарів завищують ціни на свій товар. Натомість у 2018 році поліція почала кримінальне провадження щодо можливої розтрату коштів під час закупівлі саморятівників. Але з 2019 року нових ухвал у цій справі не було.

Про підрядника і конкурентів

Для ТОВ «Рейтор Лтд», яке продало засіб порятунку львівським шахтарям цього року, це перше державне замовлення. Фірма була зареєстроване у 2019 році в Києві. Першим її  засновником було ТОВ «Енердж Сістем», але у 2020 році фірму переписали на Сергія Ракітянського, який зареєстрований на контрольованій частині Донецької області. Тому ж Рокітнянському належить і фірма «Захистпром Трейд», яка продавали самозахистники у 2017-му.

Єдиним конкурентом на торгах виступило ТОВ  «Стенсіс Кепітал», яке так само як і переможець не знижувало ціни на аукціоні.

Фірма була створена в 2018 році, а її засновком тоді було теж саме «Енердж Сістем». У 2020 році власницею стала Анна Березна, що прописана у Рівному. Свого часу  вона шукала  роботу менеджера чи продавця-консультанта. Це її єдина фірма, іншого бізнесу вона не має, але зареєстрована також приватною підприємицею.