Міську вулицю у Чернівцях відремонтують будматеріалами за завищеними цінами

20 Жовтня 2022

Ремонт вулиці Гагаріна. Фото: Facebook

Департамент інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради 22 вересня уклав договір на поточний ремонт дорожнього покриття на вулиці Гагаріна із приватним підприємцем Андрієм Криваком. Сума угоди складає 18,2 млн грн, повідомляється в системі публічних закупівель Prozorro.

З цих коштів прибуток підприємця складе 97,6 тис. грн. А левова частка бюджету піде на закупівлю будівельних матеріалів. Згідно з кошторисом, який представив підприємець, це 15,5 млн грн. З цієї суми 82%  припаде на  закупівлю щебеню та брукованого каменю. Для ремонту вулиці Гагаріна у Чернівцях планують використати щебінь з природного каменю, найбільше буде із фракцією 40-70 мм і вартістю 2080 грн за кубічний метр та брукований гранітний камінь вартістю 3600 грн за метр квадратний.

Ремонт вулиці Гагаріна у Чернівцях. Фото: Facebook заступника мера Чернівців Василя Зазауляка

Моніторинг цін в спеціалізованих інтернет-магазинах та Prozorro виявив, що ціни на щебінь, які Андрій Кривак зазначив у кошторисі, є суттєво вищими за ринкові. Наприклад, у серпні комунальники у Львівській області придбали щебінь фракції 40-70 за 1295 грн за метр кубічний, коли для ремонту дороги у Чернівцях ФОП Кривак заклав 2080 грн за куб щебіню.

Камінь брущатий гранітний у тендерній документації вказаний без розмірів, але підприємець завантажив сертифікат відповідності на «бруківку колоту з габро 150х150х150 мм», постачальником якої є ФОП Грабенко Володимир Леонідович. Таку бруківку можна придбати до 1500 грн за метр квадратний, що у розмові з журналістом підтвердив один з виробників подібної бруківки. Натомість в документах Кривака такий камінь коштує 3600 грн за квадратний метр. Для розуміння масштабу переплати – майже половина вартості підряду (8,66 млн грн) припадає саме на закупівлю бруківки. І її ціна у понад два рази дорожча від ринкової.

Про підрядника та субпідрядника

Андрій Кривак зареєструвався підприємцем 27 квітня 2021 року. Як підтвердження  досвіду виконання аналогічних робіт він надав договір вартістю 5,57 млн грн на поточний ремонт вул. 29 березня. Договір було укладено з тим самим Департаментом інфраструктури та благоустрою Чернівецької міськради 27 червня цього року, якого немає в системі Prozorro.

Субпідрядником робіт на вулиці Гагаріна підприємець вказав місцеве ТОВ «Прогрес-Буд 2022», яке засноване лише 25 січня 2022 року. За документами «Прогрес-Буду», вони вже були субпідрядниками Кривака під час виконання робіт з ремонту вулиці 29 березня. Про це свідчить договір субпідряду між ним та компанією від 9 вересня 2022 року.

Цікаво, що останній акт виконаних робіт на цьому об’єкті Департамент інфраструктури Чернівецької міськради підписав 7 вересня, а вже 8 вересня підготував відгук про те, як ФОП Кривак якісно виконав роботи. Тому що саме робило ТОВ «Прогрес-Буд» за договором субпідряду з ФОП Кривак 9 вересня на вулиці 29 березня, незрозуміло.

Але це не завадило ТОВ «Прогрес-Буд» скористатися цим договором субпідряду як прикладом досвіду виконання аналогічних робіт і 17 жовтня Чернівецький департамент інфраструктури уклав з фірмою два договори на капітальні ремонти у місті на загальну суму 10,7 млн грн.

Крім того, з документів стало відомо, що приватний підприємець Кривак і ТОВ «Прогрес-Буд 2022» мають 12 спільних працівників. А засновником товариства є чернівецький пенсіонер Микола Драпака, для якого фірма «Прогрес-Буд 2022» є першим і єдиним досвідом підприємництва.