Смерть російської пропагандистки Земфіри допомогла виявити кількох окупантів

01 Вересня 2022

Земфіра Сулєйманова

У середині серпня стало відомо про смерть пропагандистки Земфіри Сулєйманової. Жителька Нижнього Новгорода була активісткою забороненої в росії партії нацболів та мала стати воєнкором від пропагандистського каналу WarGonzo Сємьона Пєгова. Сулейманова підірвалась на міні поблизу Донецька під час поїздки на зйомки.

Загибла була однією з головних піарниць партії «другая росія» (раніше Націонал-більшовицька партія), яку заснував колись відомий письменник Едуард Лімонов. Основним завданням Сулейманової було просувати партію через Tik-Tok.

Земфіра Сулєйманова

Сьогодні партія в росії заборонена і визнана екстремістською. Це вкрай ліва організація, програмною метою якої є побудова «імперії від Владивостока до Гібралтару на базі російської цивілізації».

Члени партії декларують, що виступають проти політики путіна, але це не заважає їм добровільно приїздити вбивати людей на Донбасі. Ще у 2014 році нацболи створили добровольче об’єднання «Інтербрігади», через яке координували та направляли ополченців. У 2014-2015 роках через «Інтербрігади» в Україну пішло воювати близько 2 тисяч осіб. Про деяких нових нацболів, які зараз воюють на Донбасі, «Наші гроші. Львів» робили окреме розслідування.

По смерть Сулєйманової російські медіа зробили багато сюжетів. У смерті, звісно, звинуватили українських військових, які нібито насипають протипіхотні міни ПФМ-1 (більш відома як «Лєпєсток») поблизу Донецька.

Хоча іноземна розвідка вказує, що міни швидше за все залишає росія. За кілька тижнів до того у Донецьку їх знаходили просто в центрі міста. Використання протипіхотних мін заборонено Оттавською конвенцією – Україна її підписала та ратифікувала ще у 2006 році, на відміну від росії. Україна свої запаси поступово знищує. Цей процес не переривався навіть під час АТО/ООС – про успішне знищення мільйона ПФМ-1 повідомляли у 2020 році.

Брат Земфіри 

Завдяки сюжету ми ідентифікували ще низку нацболів-окупантів. Зокрема, проти України воює й рідний брат Земфіри  — Роман Сулейманов. Щоправда, «Роман» несправжнє ім’я. Офіційно — Рамазан Сулєйманов Махбус огли (14 березня 1995 року народження).

Рамазан Сулєйманов

Рамазан служив у армії, а потім навчався на політолога. В Україні воював у складі 16-го добровольчого батальйону (БАРС) переважно на запорізькому напрямку та був гранатометником. У інтерв’ю розповідає, що його двомісячний контракт закінчився і зараз він повернувся у Донецьк «займатись гуманітаркою», але розмірковує його продовжити. Також розповідав, що не відмовляв сестру їхати у Донецьк, оскільки вона доросла і приймає рішення самостійно.

Рамазан Сулєйманов

Після загибелі Земфіри Рамазан та його матір закрили свої профілі у ВКонтакті, але подробиці свого життя та воєнного побуту Рамазан викладає у власному Telegram-каналі. До речі, висловився він і щодо смерті сестри:

«Последнее, кстати, о “соболезнованиях”. Если б погиб я, а не она, Земфира призвала бы всех своих ухажёров к убийству, массовому убийству хохлов! Так что “соболезнующие”… призываю вас! Вперёд!  При всём этом она ненавидела войну (любую), но очень любила меня, фильм “Сумерки”, Россию и всё остальное!».

Також про Земфіру у сюжеті розповідає Іван Воробєвскій (народився 9 листопада 1996 року). Нацбол навіть намалював її портрет. Окрім любові до малювання та аніме, Воробєвскій ще й ютубер. У монархістській спільноті «Движение Царский Крест», яка має свій канал на YouTube, Іван перекручує трактування українських історичних фільмів.

Іван Воробєвскій

А ще Іван — типовий «іхтамнєтовєц». У травні 2021 року його засудили за вандалізм за справою «будки федєрального значенія». Він із двома співучасниками облив фарбою пропускний пункт російської Генпрокуратури. Згідно з вироком, він мав впродовж одного року та 9 місяців не покидати територію Москви.

Бойовики інтербригад 

«Ещё не «Wargonzo», но уже на понтах»,  — написала 12 серпня у себе в Telegram Земфіра і зробила селфі з наліпкою пропагандистського каналу. Зняти сюжети для нього Земфірі не вдалось. Але у пам’ять про неї нацболи почали оприлюднювати її інтерв’ю із членами партії, які воюють на Донбасі через «Інтербрігаду». Завдяки цим відео вдалось ідентифікувати ще двох військових.

Один із них називає себе Родіон. Як і більшість нацболів, Родіон воєю у «Пятнашці»  — частині 100-ї мотострілецької бригади фейкової ДНР. Підрозділ вважають «інтернаціональною бригадою», а командиром тут є абхазець Ахра Авідзба. Нещодавно на базу приїжджала низка проросійських блогерів. Їх сюжети допомогли журналістам Bihus.info встановити розташування бази, а ЗСУ – завдати по ній ударів.

Родіон воює як мінометник, а до того навчався на аспірантурі у місті Вологда. Заявляє, що закінчити навчання не вдалося через втручання правоохоронних органів, оскільки він очолював вологодське відділення забороненої партії. Справжнє ім’я та прізвище  — Владімір Родіонов. У соцмережах часто використовує псевдонім Родион Гвоздодёров.

Праворуч Владімір Родіонов

Родіон вдає із себе музиканта із псевдонімом «мальчик». У його репертуарі концептуальні хіти «Степашка Ху*рит Хрюшу»,  «всё е**ло в любви» та «ты нужна мне как России план Z».

Ще один доброволець «Інтербригад», якого інтерв’ювала Земфіра, має позивний Дьома. Він повернувся із Лисичанську, щоправда, розповідав: розбирав медматеріали у госпіталі.

Праворуч – Демьян Мухін

Його звати Демьян Мухін, він із міста Пенза. У соцмережах використовує псевдонім Дёма Лукин. До «волонтерства» він теж мав проблеми із поліцією у себе в місті. У червні він влаштував неузгоджений із владою пікет на підтримку самопроголошених республік ЛНР/ДНР. Як заявляють його однопартійці, після повернення додому співробітники центру по протидії екстремізму продовжують його переслідувати.

Демьян Мухін

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк. 

Алло, а «Вагнер» є?