Суддя не дозволила закрити кримінал по озеру в Брюховичах через погану робочу слідчих (додано коментар)

21 Липня 2022

Фото водойми: Наші гроші. Львів. Лютий 2022 року

Шевченківський районний суд Львова не дозволив закрити кримінальне провадження щодо передачі в оренду земельної ділянки, на якій розташована водойма біля «Чебуречної» у селищі Брюховичі.

Джерело: ухвала суду від 15 липня 2022 року.

Нагадаємо, у 2015 році Брюховицька селищна рада прийняла рішення, яким передала Альбіні Савчук земельну ділянку площею 4,5 га в оренду на 25 років для влаштування зони відпочинку. На ділянці знаходиться водойма, береги якої орендарка активно забудувала, в тому числі житловими будівлями, протягом останніх кількох років.

Прокуратура намагалась визнати недійсним цей договір через те, що ділянку надали без врахування того, що на ній розміщено водний об`єкт, без земельних торгів, без погодженого паспорта водного об`єкта. Вдалось отримати позитивне рішення суду першої інстанції, але нещодавно апеляція його скасувала. Львівська обласна прокуратура повідомила, що не погодилась із таким рішення і звернулась до касаційної інстанції.

Як виявилось, ще з 2016 року також проводилось досудове розслідування у кримінальному провадження, де вивчали обставини передачі водойми в оренду – «за фактом внесення посадовими особами Брюховицької селищної ради до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, зокрема про відсутність на земельній ділянці кадастровий № 4610166300:08:002:0005 водного об`єкту, що призвело до надання вказаної земельної в оренду без проведення земельних торгів».

Прокурор Галицької окружної прокуратури Львова звернулась до суду, аби закрити це кримінальне провадження. Суду повідомила, що було «проведено комплекс слідчих та процесуальних дій», але так і не встановили особу, яка вчинила дане кримінальне правопорушення, нікому про підозру не оголошували.

Оскільки минуло понад 5 років, то строки притягнення до кримінальної відповідальності вже минули. А тому провадження слід закрити.

Від редакції – в судовому реєстрі є загалом лише 5 судових ухвал у даному провадженні, одна з яких, власне, про його закриття. Решта чотири – датовані 2016-2017 роками. Тобто протягом останніх п’яти років в судовому реєстрі немає жодних згадок про те, що слідчий хоч щось робив у цій справі.

В судовій ухвалі вказано, що слідчий допитав в якості свідків… двох людей: орендаря земельної ділянки і юрисконсульта Брюховицької селищної Ради. Це було ще в 2017 році.

«З цього часу впродовж більше чотирьох років жодних слідчих та розшукових дій з метою встановлення осіб, причетних до вчинення даного злочину, слідчим не вчинялося. Органом досудового розслідування не було вжито належних заходів для всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин вказаного кримінального провадження, не застосовано всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування», – вказала суддя Наталія Луців-Шумська в ухвалі.

Таким чином, провадження ще не можна закрити, бо не було «всебічного, повного та об`єктивного дослідження», а рішення прокурора про необхідність звернення до суду з клопотанням про закриття кримінального провадження є передчасним.

Коментар прокуратури

Після публікації Львівська обласна прокуратура повідомила редакції, що на її думку, необхідні слідчі дії провели, «однак достатніх доказів, які б давали підстави повідомити про підозру тій чи іншій посадовій особі» не здобули.

«Ситуація, щодо відчуження, передачі у користування та забудови земель довкола Львова, зокрема і у селищі Брюховичі, постійно перебуває в полі зору Львівської обласної прокуратури. У цьому випадку передбачений законом строк притягнення до кримінальної відповідальності за такі правопорушення становить 5 років, а тому, дотримуючись норм закону, прокуратура й звернулась до суду з клопотанням про його закриття», – пояснили письмово в прокуратурі.

Водночас факт можливої незаконної забудови прибережної захисної смуги озера в Брюховичах та дотримання вимог закону щодо його користування зараз досліджують у межах іншого кримінального провадження, яке зареєстрували 3 червня цього року за ч. 1 ст. 242 ККУ (порушення правил охорони вод).

«Процесуальне керівництво у цьому провадженні здійснюють прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури, а хід розслідування контролює керівництво Львівської обласної прокуратури», – повідомила прокуратура.

Берега не видно