Екс-директору Грибовицького сміттєзвалища дали 7 років за 400 тис. грн хабара

21 Липня 2022

Фото з сайту Zaxid.net

Жовківський районний суд Львівської області засудив екс-директора ЛКП «Збиранка» 61-річного Віталія Пугача до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його визнали винним у вимаганні хабаря від компанії, що постачала вапно на Грибовицьке сміттєзвалище, повідомляє Zaxid.net.

Згідно з вироком, у 2019 році ЛКП «Збиранка», що займалося експлуатацією і рекультивацією сміттєзвалища, оголосило тендер на закупівлю вапна на суму 9,5 млн грн. Переможцем торгів, що відбувалися на сайті публічних закупівель Prozorro, стало ТОВ «Гал Партс».

Після цього директор «Збиранки» Віталій Пугач почав вимагати у керівника «Гал Партс» відкат, аби компанія могла «безперешкодно співпрацювати з комунальним підприємством». Зокрема, він вимагав платити йому 3 грн із кожного кілограма гашеного вапна, а з кожної безтоварної операції повертати 63% від суми оплати.

Після підписання договору директор комунального підприємства та постачальник вапна склали відповідні накладні, за якими в документах вказували значно більші об’єми постачання вапна, ніж його насправді отримувало ЛКП. Після першої такої поставки Віталій Пугач вимагав у підприємця заплатити йому 407,2 тис. грн відкату.

1 квітня 2019 року під час отримання хабаря у його службовому кабінеті Віталія Пугача затримала поліція. Під час обшуків у приміщенні ЛКП «Збиранка» знайшли 7,2 тис. грн, які були в кишені куртки, та 400 тис. грн імітаційними купюрами, що лежали у шухляді стола одного з кабінетів.

Наступного дня після затримання Віталія Пугача в СБУ повідомили, що загалом він вимагав у місцевого підприємця 4,7 млн грн за визнання його переможцем відкритих торгів та підписання з ним договору постачання вапна з подальшою фальсифікацією бухгалтерської документації за нібито поставлену продукцію. Однак у вироку фігурує лише сума отриманого хабаря у 407,2 тис. грн.

У суді Віталій Пугач свою вину заперечив, зазначивши, що хабарів від ТОВ «Гал Партс» не вимагав. За його словами, після завершення тендеру з’ясувалося, що фірма не має відповідних КВЕДів на постачання вапна й запропонував підприємцям відкрити їх. Для цього він нібито й зустрічався кілька разів із директором фірми, однак хабарів від нього не отримував, а знайдені під час обшуків гроші йому підкинули.

Власник ТОВ «Гал Партс» у суді повідомив, що після проведення тендеру Віталій Пугач йому повідомив, що його фірма має в короткі терміни відкрити КВЕДи, що б дозволяли постачати вапно, а також запропонував організувати схему відкату, за якою нібито мав заробляти і директор ЛКП, і «Гал Партс».

Про цю домовленість дізнались правоохоронці й запропонували підприємцям співпрацю зі слідством. 1 квітня директор фірми передав Віталію Пугачу мічені гроші на хабар.

Враховуючи обставини справи, 15 липня суддя Жовківського районного суду Роман Ясиновський визнав 61-річного Віталія Пугача винним у хабарництві за ч. 3 ст. 368 ККУ та призначив йому сім років позбавлення волі з конфіскацією майна. При цьому він не зможе обіймати керівні посади впродовж трьох років. Цей вирок ще можна оскаржити в апеляційному суді.

Спійманий на хабарі директор «Збиранки» замовив вапно на тендері за втричі вищими цінами