Львівський суд заборонив «Соціалістичну партію України», керівником якої був Ілля Кива

15 Червня 2022

Ілля Кива. Фото з сайту 24 каналу

Восьмий апеляційний адміністративний суд, який розташований у Львові, 15 червня заборонив діяльність «Соціалістичної партії України» за позовом Міністерства юстиції України.

На засідання суду допустили журналістку сайту «Наші гроші. Львів», представника Руху «Чесно» і «Опора». Відтак, сьогодні засідання, на відміну від учорашніх, було відкритим, хоча фото і відеофіксацію не дозволили.

«Соціалістична партія України» створена 30 років тому, партією керував Олександр Мороз, Василь Цушко, а також підозрюваний у державній зраді Ілля Кива. Після того керівником був Сергій Чередніченко, а тепер головує Віктор Заїка, керівник Міжнародного благодійного фонду Іллі Киви «Визволення».

Під час засідання суду представниця Мін’юсту заявила про клопотання щодо забезпечення позову – заборони продажу та передачі майна партії, яке було знайдене нещодавно, до набрання законної сили рішення суду у справі про заборону. Мова йде про 4 об’єкти нерухомого майна в Луганську, Миколаєві, Сумах та Чернівцях, серед яких дві квартири площею 61 та 89,5 кв. м. Суд це клопотання задовольнив.

Щодо підстав для заборони партії, то представниці СБУ та Мін’юсту сконцентрувались на діяльності останніх трьох керівників партії: Киви, Чередніченка та Заїки. Останнього назвали підконтрольним Іллі Киві, який зараз перебуває в росії і хоча не є офіційним керівником партії, але нібито впливає на її діяльність. Крім того, повідомили про регіональні осередки партії, де є три проросійські лідери, як наприклад, Олександр Онищенко.

Розгляд щодо заборони цієї партій був найдовшим серед усіх попередніх. Тож, загалом наразі вже є сім партій, діяльність яких заборонив Восьмий апеляційний адміністративний суд. Так, раніше:

8 червня суд заборонив діяльність «Опозиційного блоку»,

13 червня – «Соціалісти» і «Справедливості та розвитку»,

14 червня – «Наші», «Держава», «Блок Володимира Сальдо».

Усе майно майно, кошти та інші активи цих партій та їх організацій/осередків в регіонах суд вирішив передати у власність держави. Рішення ще можуть бути оскаржені у Верховному Суді.

Наразі лише «Прогресивна соціалістична партія України», керівником і співзасновником якої є Наталія Вітренко, подала зустрічний позов, а тому засідання перенесли. Справи інших згаданих партій розглянули за одне засідання, які в кожній справі тривали півгодини-півтори години, за відсутності представників партії.

Нагадаємо, 20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупиняється діяльність низки політичних партій, а саме: «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Наші», «Блок Володимира Сальдо».

А 14 травня президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Наприклад, відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України. Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.