Затриманий за підозрюю у торгівлі гуманітарною допомогою Роман Матис вийшов під заставу

11 Травня 2022

Роман Матис. Фото: Facebook

Колишній чиновник Львівської ОДА Роман Матис, якого підозрюють у розкраданні гуманітарної допомоги, призначеної військовим, вийшов із СІЗО після сплати 2 млн грн застави. Про це повідомляє сайт ZAXID.NET з посиланням на Львівську обласну прокуратуру.

Натомість, другий підозрюваний у цій справі редактор сайту Mind.ua Євген Шпитко досі перебуває у слідчому ізоляторі. Йому призначили аналогічний розмір застави у 2 млн грн, але кошти він ще не вніс. На його сайті триває збір коштів для внесення застави.

Нагадаємо, 4 травня Романа Матиса та редактора сайту Mind.ua Євгена Шпитка затримали співробітники Служби безпеки України під час продажу партії військового спорядження, зокрема касок та бронежилетів, на суму 550 тис. грн. Оперативники також під час обшуку знайшли склад з великою кількістю військової амуніції – бронежилети, каски та інше спорядження.

За версією СБУ, Роман Матис та Євген Шпитко заробляли гроші на продажі гуманітарної допомоги та спорядження, яке призначалося для військових. Крім того, вони нібито розкрадали гроші, які благодійники жертвували на їхній фонд для потреб армії. Гроші надходили на рахунок ГО, а далі їх виводили через банківські відділення та термінали.

Сам Роман Матис досі ніяк не коментував звинувачення правоохоронців на свою адресу.

Він є власником і директором консалтингового агентства «Міжнародний інвестиційний офіс». У 2016 – 2020 роках він очолював управління інвестиційної політики Львівської ОДА під керівництвом Олега Синютки. Наприкінці 2020 року Матиса звільнили з посади керівника управління. Як він заявив ‒ через відмову хвалити нове керівництво (очільником ЛОДА став Максим Козицький – ред.). У ЛОДА стверджували, що звільнення відбулось через реорганізацію відділу.

Натомість на сайті Mind.ua, редактором якого є Євген Шпитко, вийшла стаття із деякими поясненнями. Зокрема, у ній зазначається, що у випадку закупівлі військової амуніції напряму фізичними особами його вартість збільшується на суму ПДВ 20%. Тому Євген Шпитко співпрацював з юридичною особою «Артан Центр», яка отримувала запити від військових та укладала договори із «Укроборонпромом» на оптову закупівлю. Також іноді, коли була потрібна передоплата, Євген Шпитко закладав свої власні кошти, які згодом відшкодовувались. У статті додають позитивні характеристики від інших волонтерських організацій та копії документів, у яких військові звертаються за допомогою до «Артан Центру».

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.