СБУ оприлюднило деталі у справі Романа Матиса та Євгена Шпитка

06 Травня 2022

Роиман Матис. Фото: Facebook

Управління Служби безпеки України у Львівській області оприлюднило деталі щодо затримання екс-чиновника ЛОДА Романа Матиса та головного редактора сайту Mind.ua Євгена Шпитка, яких звинувачують у розкраданні гуманітарної допомоги та благодійних коштів.

Нагадаємо, 4 травня їх було затримано у результаті операції правоохоронців під час продажу партії військового спорядження, зокрема касок та бронежилетів, на суму 550 тис. грн. Під час обшуків оперативники знайшли склад з великою кількістю військової амуніції – бронежилети, каски та інше спорядження.

За версією СБУ, Роман Матис та Євген Шпитко заробляли гроші на продажі гуманітарної допомоги та спорядження, яке призначалося для військових. Крім того, вони нібито розкрадали гроші, які благодійники жертвували на їхній фонд для потреб армії. Гроші надходили на рахунок ГО, а далі їх виводили через банківські відділення та термінали.

Точної суми, за яку продавали спорядження, у СБУ наразі не називають. Знайдену під час обшуків амуніцію, планую перевірити щодо якості та передати на потреби ЗСУ. Затриманим оголосили підозру, а суд обере їм запобіжний захід.

Щодо сум, якими оперував Роман Матис, то, наприклад, 23 квітня він повідомляв на своїй сторінці у Facebook, що за 60 днів війни його фонд «Ініціатива допомоги фронту Романа Матиса» зібрав 21 млн грн. Тоді ж він зазначав, що останні 5,5 млн грн витратив на 150 бронежилетів та 150 шоломів, які вже відправив.

Роман Матис є власником і директором консалтингового агентства «Міжнародний інвестиційний офіс». У 2016 – 2020 роках він очолював управління інвестиційної політики Львівської ОДА під керівництвом Олега Синютки. Наприкінці 2020 року Матиса звільнили з посади керівника управління. Як він заявив ‒ через відмову хвалити нове керівництво (очільником ЛОДА став Максим Козицький – ред.). У ЛОДА стверджували, що звільнення відбулось через реорганізацію відділу.

Євген Шпитко є головним редактором та видавцем сайту Mind.ua. Він прописаний у Києві і також є власником продакшн студії «Реальна економіка» та співзасновником громадської організації «Центр політичних та економічних ініціатив «Євростратегія».

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.