Мін’юст дозволив роботу з реєстром нерухомості: що змінилось

06 Травня 2022

фото ілюстративне

Міністерство юстиції України погодило деякі зміни в роботі державних реєстрів, зокрема в Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в умовах воєнного стану. «Наші гроші. Львів» розповідають про основні зміни, правила та обмеження.

Нагадаємо, що з початку повномасштабної війни доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було закрито, а майнові права не реєстрували. Це було зумовлено загрозою зламу реєстрів. Відкриття ринку нерухомості у Мін’юсті анонсували ще 20 квітня, а тепер визначено механізми.

Доступ до реєстрів: нові правила не розширили коло осіб, які мають доступи до реєстрів та можуть вносити до них зміни. Зараз такі повноваження є лише у державних реєстраторів, посадових осіб Мін’юсту та нотаріусів (державних та приватних).

Територіальні обмеження: робота реєстрів розблокована лише в тих регіонах, де не ведуться бойові дії. У місцях, де вони відбуваються, доступ неможливий. Це Херсонська, Донецька, Луганська області, АРК Крим та окремі райони Харківської, Миколаївської та Запорізької областей.

Не працюємо з росіянами: Мін’юст не реєструватиме звернення, які подають громадяни рф, юридичні особи рф або українські компанії, бенефіціарами яких є росіяни (більше 10% у статутному капіталі). Винятками є лише підтвердження підпису на заяві про вихід з громадянства російської федерації та посвідчення заповіту військовополоненого.

Що заборонено: деякі операції Мін’юст наразі проводити не дозволяє. Ось основні із них:

‒ відчужувати нерухоме майно раніше, ніж через місяць з часу його реєстрації;

‒  реєструвати права власності (довірчої власності) на підставі договорів щодо відчуження нерухомого майна;

‒ передавати майно до статутного капіталу або отримувати у зв’язку з виходом із товариства;

‒ діяльність нотаріусів, робоче місце яких розташоване на території, де доступ до реєстрів заблокований.

Спадщина: на час воєнного стану строк для прийняття або відмови від спадщини зупиняється. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям в будь-якому випадку, так само як і раніше після 6 місяців з дня смерті.

Довіреності для військових: на час воєнного стану військові, поліцейські та інші захисники держави можуть оформити на свого командира довіреність на вчинення певних дії, крім довіреності на право розпорядження нерухомим майном, цінними паперами, корпоративними правами. Водночас, до обов’язків командирів належить реєстрація заповітів підлеглих у Спадковому реєстрі.

Спецперелік нотаріусів: попри те, що реєстри стануть доступними для роботи усіх нотаріусів, деякі операції зможуть здійснювати лише нотаріуси, які включені до спеціального «Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна». Зокрема, саме вони зможуть проводити операції з відчуження, набування, поділу, передачі та оренди нерухомості. Також до їх повноважень належать операції із зміни частки в статутному капіталі компаній та інші корпоративні права. Їх список доволі широкий, але до нього не зможуть увійти, наприклад, ті нотаріуси, які після 25 лютого затверджували договори на відчуження або поділ нерухомого майна.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.