Cуд призначив по 2 млн грн застави Матису і Шпитку

07 Травня 2022

Роман Матис. Фото: Гал-інфо

Галицький районний суд Львова обрав запобіжні заходи підозрюваним у розкраданні гуманітарної допомоги на понад півмільйона гривень екс-чиновнику ЛОДА Роману Матису та головному редактору сайту Mind.ua Євгену Шпитку.

Як повідомляє Львівська обласна прокуратура, суд обрав для обох фігурантів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави загалом у розмірі 4 млн грн. Лише сплативши ці кошти вони зможуть вийти з-під варти.

Нагадаємо, 4 травня їх затримали у результаті операції правоохоронців під час продажу партії військового спорядження, зокрема касок та бронежилетів, на суму 550 тис. грн. Під час обшуків оперативники знайшли склад з великою кількістю військової амуніції – бронежилети, каски та інше спорядження.

За версією прокуратури, під час воєнного стану вони організували незаконну реалізацію військового спорядження, отриманого як гуманітарну допомогу за кошти українських благодійників. Окрім того, чоловіки нібито привласнювали добровільні пожертви громадян. Далі через банківські термінали та відділення кошти виводилися з рахунків.

Роман Матис є власником і директором консалтингового агентства «Міжнародний інвестиційний офіс». У 2016 – 2020 роках він очолював управління інвестиційної політики Львівської ОДА під керівництвом Олега Синютки. Наприкінці 2020 року Матиса звільнили з посади керівника управління. Як він заявив ‒ через відмову хвалити нове керівництво (очільником ЛОДА став Максим Козицький – ред.). У ЛОДА стверджували, що звільнення відбулось через реорганізацію відділу.

Євген Шпитко є головним редактором та видавцем сайту Mind.ua. Він прописаний у Києві і також є власником продакшн студії «Реальна економіка» та співзасновником громадської організації «Центр політичних та економічних ініціатив «Євростратегія».

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.