ДБР провело нові обшуки нерухомості родини Козаків

04 Травня 2022

Фото "Наші гроші. Львів"

Державне бюро розслідувань знову провело обшуки на об’єктах нерухомості, пов’язаних з Тарасом Козаком. Сьогодні обшуки відбулись за чотирма адресами, де проживав або часто бував народний депутат-втікач  від ОПЗЖ Тарас Козак. Про це вперше повідомив сайт «Твоє місто» з посиланням на джерела у ДБР.

Слідчі шукали документи щодо незаконного видобування корисних копалин працівниками компанії Козака ТОВ «Керамбуд», а також документи, що свідчать про незаконне привласнення грошей братами Козаками та Медведчуками. За даними джерел видання слідчі ДБР проводили обшуки за такими адресами:

  • на вул. Новаківського, 8 (Львів)
  • село Гонятичі (Миколаївський район), тут ніби то проводили зустрічі брати Козаки та Медведчуки
  • вул. Висока, 8 (смт Брюховичі)
  • вул. Вітовського, 34 (Львів)

Як з’ясували журналісти «Наші гроші. Львів», в селищі Брюховичі обшук проводили на території колишнього профілакторію «Сосновий бір», що належить ТОВ «Зелений бір». Факт обшуків підтвердив і охоронець табору, який розповів, що обшук відбувся близько дев’ятої і тривав недовго. Він також розповів, що об’єкт давно не використовується і тут ніхто не живе.

ТОВ «Зелений бір» належить Богданові Козаку, брату нардепа Тараса Козака. У березні минулого він намагався продати ділянку колишнього профілакторію за понад 5 млн доларів.

Територія колишнього профілакторія «Сосновий бір», що належить ТОВ «Зелений бір» Богдана Козака. Фото: «Наші гроші. Львів»

Приблизно об 11 також відбулись і обшуки на вулиці Новаківського, де за даними ДБР, проживав Тарас Козак.

За даними ДБР, тут проживав Тарас Козак. Фото: «Наші гроші. Львів»

Нагадаємо, 27 квітня слідчі ДБР провели обшуки за 23 адресами у Львові та Львівській області, що пов’язані з Тарасом Козаком та його родиною. Крім того, обшуки відбулися у квартирах директора та головного бухгалтера компанії «Керамбуд». А ще – у львівській квартирі цивільної дружини Тараса Козака Наталії Лавренюк. Тут слідчі вилучили понад 108 тис. доларів США, 8,5 тис. євро, 18,6 тис. російських рублів, документи на об’єкти нерухомості та банківські картки.

Довідково: санкції та підозра

У лютому 2021 року РНБО запровадила санкції проти народного депутата Тараса Козака, після чого припинили мовлення підконтрольні йому телеканали «112 Україна», NewsOne та Zik.  Вже у травні 2021 року Тарасові Козаку повідомили про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

20 січня 2022 року Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадило проти Тараса Козака санкції, які передбачають заморожування всіх активів і майна на території США, а також заборону американським фізичним і юридичним особам здійснювати будь-які фінансові або інші операції з такими особами.

Наразі Тарас Козак перебуває у міжнародному розшуку.

На Львівщині мама Тараса Козака Софія Козак та його брат Богдан Козак є власниками готельно-відпочинкового комплексу «Наварія-Нова» біля Львова. Софії Козак також належить кафе «Зустріч» на вулиці Хмельницького у Львові. Вона має частку й у кількох підприємствах, заснованих відомою фірмою «Керамбуд». Це підприємство належить Богданові Козаку та Сергію Медведчуку, братові Віктора Медведчука. А крім того, Богдан Козак є співвласником ринку «Галицьке перехрестя»,  будівельних компаній «Будімекс» та «Атлантбуд-всесвіт».

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.

Портрети і гроші